Vrsta prehrane

Koja je piletina kvalitetnija, ona žute ili pak bijele boje?

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Jeste li ikada primijetili da pileće meso može biti bijelo ili žuto?

Jeste li ikada primijetili da pileće meso može imati različite boje. Pileća prsa, na primjer, mogu biti bijela ili imati žućkastiju boju.


To ovisi o nizu čimbenika, ali iznad svega je razlika u vrsti prehrane koju životinja dobiva.


Iako se može činiti kao čisto estetski problem, ova raznolikost u boji odražava niz nijansi koje također mogu utjecati na okus i teksturu mesa.


Pa se, osim čistog vizualnog aspekta, spontano nameće pitanje je li žuta ili bijela piletina kvalitetnija?


Odmah napomenimo da s nutricionističke točke gledišta nema jasne razlike u kvaliteti između žute i bijele piletine.


Obe su bogate proteinima, a glavna razlika je u okusu i teksturi, na koje izravno utječe prehrana životinja.


Prehrana i boja mesa


Ako se hrani sirkom i pšenicom, meso će biti bijelo, s tendencijom prema ružičastoj.


Naprotiv, prehrana bazirana na kukuruzu daje pilećim prsima karakterističnu žutu boju.


Ova boja dolazi od karotenoida prisutnih u hrani, pigmenata koji imaju tendenciju da meso učine zlatnijim.


Kao što smo već rekli, boja može izravno utjecati na teksturu i okus mesa.


Bijela piletina, primjerice, često je mekša i blagog okusa.


Žuta piletina, s druge strane, ima tendenciju da bude čvršća i karakterizira je jači okus.


Izbor između dvije opcije ovisi o individualnom ukusu i kulinarskim preferencijama.