Najvažniji dio

Kod salata, sve je u desingu: Donosimo tri recepta Jamieja Olivera

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Umjesto da kupujete salatne preljeve koji su prepuni konzervansa i šećera, isprobajte doma napraviti svoj

I najbazičnija salata može se pretvoriti u okusnu rapsodiju kada je začinjena pravim dresingom, dok isto tako ona s ponajboljim sastojcima može biti totalno nezanimljivog okusa ako je dresing loš ili neprilagođen toj salati.


Umjesto da kupujete salatne preljeve koji su prepuni konzervansa i šećera, isprobajte doma napraviti svoj, a mi smo nabasali na čak tri prijedloga poznatog kuhara Jamieja Olivera!


Francuski dressing


  • ¼ režnja češnjaka
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 2 žlice bijelog ili crnog vinskog octa
  • 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema: Ogulite i sitno nasjeckajte četvrtinu režnja češnjaka. Stavite češnjak, 1 žličicu senfa, 2 žlice bijelog ili crnog vinskog octa i 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja u staklenku zajedno s prstohvatom morske soli i crnog papra. Stavite poklopac na staklenku i dobro protresite.


Dresing od jogurta


  • ⅓ šalice jogurta
  • 2 žlice bijelog ili crnog vinskog octa
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema: U staklenku stavite ⅓ šalice prirodnog jogurta, 2 žlice bijelog ili crnog vinskog octa i 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja s prstohvatom morske soli i crnog papra. Stavite poklopac na staklenku i dobro protresite.


Balsamic dresing


  • 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa

Priprema: Stavite 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 2 žlice balzamičnog octa u staklenku s prstohvatom morske soli i crnog papra. Stavite poklopac na staklenku i dobro protresite.


Priprema je kod svih više manje jednaka – sastojke u staklenku i protresite, piše Oliver.