Neodoljivi

Kesteni u sirupu i aromatizirani lovorom i ružmarinom kulinarski su doživljaj

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Savršeni kao digestivni desert ili za posluživanje uz sladoled

Ovaj recept za kestene u sirupu kulinarski je doživljaj koji na nesvakidašnji način slavi jesenske okuse.


Miris lovora i ružmarina stapa se sa slatkim okusom kestena stvarajući neodoljivu slasticu.


Savršeni kao digestivni desert ili za posluživanje uz sladoled, ove kestene u sirupu užitak je kušati.


Sastojci:


  • 500 g suhih kestena
  • 5 listova lovora
  • 2 grančice ružmarina
  • 400 g smeđeg šećera
  • 500 ml vode

Priprema: Suhe kestene ostavite da se namaču preko noći. Sutradan ih ocijedite i skinite svu smeđu koru.


U ovom trenutku ih stavite u veliku posudu punu hladne vode i prokuhajte. Kuhajte sat vremena.


Kesteni neće biti jako mekani, a moraju ostati kompaktni i čvrsti.


Ocijedite ih i složite u staklenke zajedno s aromama.


Za staklenke od 250 g koristite dva lista lovora, a za jednu od oko 700 g dvije grančice ružmarina.


U posebnoj posudi skuhajte sirup tako što ćete vodu i šećer kuhati desetak minuta.


Još vrućim sirupom napunite staklenke i dobro ih zatvorite.


Pasterizirajte ih i nastavite kuhati kestene u aromama tako da ih kuhate 1 sat u vodenoj kupki.


Pričekajte najmanje tjedan dana prije otvaranja i konzumacije. Uživajte u jelu!