Foto Pexels
Koristi se u fitoterapiji i kulinarstvu zbog jake i blago paprene arome
povezane vijesti
Naširoko su ga koristili Grci i Rimljani zbog njegovih probavnih vrlina tijekom svojih golemih gozbi i za aromatiziranje vina koje su voljeli ljuto.
Bio je jedan od najpopularnijih začina u srednjem vijeku, posebice u pripremi začinskog kruha i predjela.
Ovaj začin jakog okusa ima blago papren okus, s prizvukom eukaliptusa i limuna, koji ostavlja osjećaj topline u ustima, a da nije ljut.
Njegov opor okus pojačava i ribu, meso i povrće, no treba ga koristiti štedljivo jer se jako ističe.
Osim što zadovoljava nepce, dobar je za tijelo općenito te se koristi u biljnoj medicini.
Zapravo, olakšava probavu i pomaže crijevima kada su nadražena. Ali ne samo to: od njega se mogu praviti infuzije protiv prehlade i tonizirati tijelo.
Karakteristike kardamoma su:
- Pomaže probavu: Blagotvorno djeluje na probavu, osobito ako se konzumira kao biljni čaj, smanjuje otekline i nadutost, a također je izvrstan antispazmodik
- Antiseptik i analgetik: Koristi se za liječenje infekcija zuba i desni u južnoj Aziji stotinama godina, a ova analgetska svojstva duguje vitaminu B2
- Antacid: Kod žgaravice nakon jela pomoći će u smirivanju refluksa kiseline, osobito ako jela pospete kardamomom ili konzumirate mirisne napitke
- Tonizira: Vrlo poticajan za moždane funkcije, a imao bi i afrodizijačke vrline
- Protiv halitoze: Neutralizira jake mirise poput češnjaka. Jednostavno žvačite sjemenke na kraju obroka.
Može se koristiti i kao eterično ulje razrijeđeno u neutralnom ulju za masaže.
Zanimljivost: Čarobna svojstva
Arapi također smatraju da kardamom ima afrodizijačka svojstva. Možda je to klišej koji se tiče mnogih drugih začina, ali činjenica je da je kardamom iz tih razloga bio poznat i u Europi 19. stoljeća.
Korištenje kardamoma u pripremi slastica raširen je običaj posebno u kuhinji sjevernoeuropskih zemalja, koje ga koriste i za pripremu likera, među kojima je i poznati glögg, tipično alkoholno piće Švedske, čiji vam recept donosimo.
Evo sastojaka i pripreme:
- 1 boca crnog vina
- 1-2 štapića cimeta
- 5 gr suhog đumbira u prahu
- 5 gr suhe narančine kore
- 7 suhih sjemenki kardamoma
- 15-16 cijelih mahuna kardamoma
- 80 grama šećera
Priprema: U loncu zakuhajte vino sa svim začinima, miješajući da se šećer otopi. Ostavite da stoji najmanje 1 sat i filtrirajte.
Čuva se u staklenoj boci tjedan dana i poslužuje se vruće s listićima badema i grožđicama na dnu šalice, na koju se izlije glögg.