
Foto Pexels
Kako očistiti kestene i što izbjegavati kako biste si olakšali posao
povezane vijesti
Jesenski plod par excellence, kesten je vrlo hranjiva namirnica, bogata škrobom, vlaknima, bjelančevinama, masnoćama, mineralnim solima i vitaminom C.
Hranjiva vrijednost kestena slična je onoj pšenice, a u prošlosti je ovaj plod bio hrana za zimu za mnoge populacije, posebno za planinske.
Kesteni se mogu pripremati na mnogo različitih načina: kuhani, pečeni u tavi ili u pećnici, kao pire ili u juhama i temeljcima.
Na temelju odabrane vrste kuhanja, pogledajmo kako ih oguliti i koje pogreške ne smijete činiti:
Kuhani kesteni: namakanje
Jedan trik za guljenje kestena je njihovo namakanje. Ako vam se ne žuri, stavite sirove kestene u posudu dva sata prije kuhanja, a zatim ih prokuhajte. Na taj ćete način nakon kuhanja kestena moći na jednostavan način ukloniti koru.
Kuhani kesteni: u vodu od kuhanja dodati ulje
Kuhane kestene lako je oguliti, ali tijekom kuhanja omekšaju i postoji opasnost od lomljenja: uz ovaj jednostavan trik, međutim, moći ćete oguliti kestene mnogo lakše i bez lomljenja.
Dakle, ako pripremate kuhane kestene, trik kako ih lako oguliti kada su kuhani je da u vodu od kuhanja dodate žlicu ulja.
Pečeni kesteni u tavi ili u pećnici: iskoristite vlagu
Ako ste, pak, kestene pripremali u tavi na vatri ili u pećnici, vlagu možete iskoristiti da ih bez muke ogulite. Ne zaboravite zarezati u smjeru širine kestena prije pripreme na vatri ili u pećnici.
Nakon pečenja kestene zamotajte u još vruću krpu i ostavite da se ohlade desetak minuta.
Para koja će se ispuštati olakšat će operaciju guljenja: zahvaljujući ovom triku bit će dovoljno lagano zgnječiti kestene kako biste bez napora skinuli koru.
Pečene i oljuštene kestene možete jesti odmah ili ih spremiti u zamrzivač. U trenutku konzumacije možete ih odmrznuti i uživati u hladnim ili zagrijanim.
Ogulite sirove kestene: potopite ih u kipuću vodu
Guliti sirove kestene nije lako: puno ih je praktičnije oguliti kad su kuhani. No, morate li oguliti sirove kestene da biste ih koristili u pripremi juha i temeljaca, ovaj trik će vam barem olakšati uklanjanje kožice.
Prvo odrežite koru i uklonite je uz pomoć šiljatog noža. Nakon što ste skinuli koru, kako biste lakše ogulili sirove kestene, ostavite ih u posudi s jako vrućom vodom oko tri minute.
U ovom trenutku kožu možete lako ukloniti rukom i imat ćete izvrsne kestene za svoje recepte.
Pogreške koje NE smijete činiti
- Kada pečete kestene, u tavi ili u pećnici, pogreška koju ne smijete učiniti je ne zarezati koru. Ovojnica kestena se zapravo mora zarezati nožem po širini ploda ili poprijeko kako bi se lakše izvadila nakon pečenja.
- Još jedna pogreška koju treba izbjegavati je guljenje pečenih kestena dok su hladni: pečeni kesteni se puno lakše gule ako su još vrući.
- Guljenje sirovog kestena može biti jako naporno, pa može biti pogrešaka. Kao što smo vidjeli, potapanjem kestena u vrlo vruću vodu na nekoliko minuta moguće je olakšati uklanjanje kožice koja okružuje plod, no u svakom slučaju poželjno je oguliti kestene nakon kuhanja.
- Također pazite da ne prekuhate kestene jer bi postali premekani i lako bi se lomili kada ih pokušate oguliti.