Foto: Marko Gracin
S obzirom na podneblje i dodatke, postoji puno inačica fritula
povezane vijesti
Vrijeme poklada, fašnika i karnevala, osim uz ludu zabavu, ples, pjevanje i prije svega maskiranje, veže se i uz slasne delicije u čijim mirisima i okusima uživaju svi. U doba maškaranja, u cijeloj Hrvatskoj krafne su u ove dane nezaobilazne, a ovisno o tome o kojem dijelu Hrvatske se govori, rade se i uštipci, fritule, kroštule, trešče.
Dok kontinentalni dio Hrvatske u vrijeme maškara najčešće uživa u krafnama, a u Dalmaciji se pak gušta u hrskavim štapićima – kroštulama, za Istru i Kvarner uobičajena je priprema fritula, takozvanih »bombica« od ukusnog tijesta koje se peku u dubokom ulju, a po želji se prelijevaju ukusnim umacima, najčešće otopljenom bijelom ili crnom čokoladom, marmeladom ili posipaju cimetom.
Netko ih radi s kvascem, naribanim jabukama i grožđicama, netko s krumpirom, postoje istarske i dalmatinske. Tradicionalni stari recepti govore da se fritule rade s kvascem, a moderna, brza kuhinja ponudila je i one s jogurtom. S obzirom na podneblje i dodatke, postoji puno inačica fritula.
Jabuka za sočnost
Fritule su slastica koju ne treba posebno predstavljati, koju su mnogi kušali, ali i spravljali. Ipak, mnogi slastičari ne žele otkrivati tajne recepta i izrade dobrih fritula.
Marica Maras Simčić, vlasnica obrta Slatka tajna iz Jurdana, rado je za naš list podijelila recept svoje bake Barbare, star više od četrdeset godina, koji i danas koristi.
Sastojci za fritule iz Slatke tajne su sljedeći:
- 2 jaja
- 5 jušnih žlica šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- pola vrećice praška za pecivo
- 2 jušne žlice domaće rakije
- prstohvat soli
- 1 čvrsti jogurt (čašica od 180 grama)
- 1 manja jabuka
- 14 žlica glatkog brašna
- 1 l ulja za pečenje
- mljeveni šećer za posipanje.
– Prije svega, za izradu dobrih fritula potrebni su ljubav i strpljenje, kao, uostalom, i za sve druge slastice. U osnovni recept, za jednu mjeru od koje »izađe« dosta fritula, potrebno je pjenjačom dobro izraditi sastojke, a ja koristim jaja, šećer, vanilin šećer, domaću rakiju, jabuku, prašak za pecivo, glatko brašno i čvrsti jogurt.
Sve se zamijesi pjenjačom, malo odstoji i peče u manjoj dubokoj posudi u vrućem, ali ne prevrućem ulju. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno.
Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Smjesa se uzima manjom žlicom i uranja u vruće ulje, okrene nekoliko puta sa žlicom ili vilicom te peče dok ne dobije zlatnožutu boju.
Nakon pečenja fritule se stavljaju na papirnati ubrus kako bi se upilo ulje. Po želji se posipaju šećerom u prahu, kaže Marica Maras Simčić. Dodaje kako ona dodaje jabuku jer fritule na taj način ostaju sočne, ali se, po želji, mogu dodati i grožđice, a rakija se dodaje da fritule ne upiju previše ulja.
Fritule se peku u manjoj dubokoj posudi u vrućem, ali ne prevrućem ulju
Masnoća za energiju
Fritule, baš kao i sva pusna hrana, rade se na puno masnoće kako bi zvončarima koji obilaze selo dala puno energije. Međutim, dobri poznavatelji tradicije i običaja liburnijskog kraja smatraju da su se fritule na stolovima domaćinstva u vrijeme karnevala našle prije svega jer njihova izrada nije puno koštala. Da bi ih spremile za prve jutarnje zvončarske pohode, domaćice bi se ustajale već u četiri sata ujutro, kako bi zvončare fritule dočekale friške i tople.
Danas se fritule spremaju skoro u svakom domaćinstvu, a u obitelji Maras Simčić također su nezaobilazna slastica u vrijeme maškaranja, ali i tijekom božićno-novogodišnjih blagdana. Fritule se, kao i ostale slastice obrta Slatka tajna rade u kuhinji none Pepe, Josipe Simčićeve, bake od Rolanda Simčića, supruga vlasnice Marice Maras Simčić.
Nona Pepa je, kaže Roland Simčić, u toj kuhinji sedamdesetih godina prošlog stoljeća pekla slastice za pireve, a u to vrijeme bile su to breskvice, princes krafne i torte, nije bilo izbora kao danas. Njezin posao nastavila je Marica Maras Simčić, a s njom slastičarski zanat »peče« i njezina kći Samanta Simčić, koja će posao nastaviti raditi i kada njezina majka ode u mirovinu. Osim u izradi i pečenju, Samanta je posebno uspješna u vrlo maštovitom ukrašavanju torti, posebice onih tematskih, koje izrađuju za razne posebne prigode.
Tko voli, može ih posipati i šećerom u prahu
Tradicionalni okusi
Obrt Slatka tajna već je dva desetljeća prisutan na tržištu, koje ga je objeručke prihvatilo, o čemu svjedoče brojne pohvale koje svakodnevno primaju. – Željeli smo ponuditi kolače i torte tradicionalnih okusa kakve su pekle naše none i mame, nastojeći sve izrađivati vlastitim rukama bez nekakve posebne tehnologije, uz kvalitetne namirnice, kako bi osigurali jedinstven okus naših proizvoda, istovremeno ostavljajući prostora i našim kupcima da i njihovu maštu i želje zajedničkim snagama pretvorimo u stvarnost.
Torte izrađujemo neposredno prije isporuke, tako da svježe stižu na slavljenički stol. U ponudi imamo razne vrste kolača, kao i torte za svaku prigodu – za krštenje, rođendanske torte, 18+ torte, torte za vjenčanja, svečane kolače, orehnjače, makovnjače …, govori Marica Maras Simčić. »Slatka tajna« poznata je i po svom humanitarnom djelovanju, nerijetko sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama na svom području, pa i šire. Ponosni je sponzor Udruge Srce za nju, udruge za pomoć ženama oboljelim od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti.
Uštipci, pršurate, frite ili prikleIako ih se u Hrvatskoj veže uz Kvarner, Istru i Dalmaciju, u posljednjih nekoliko godina fritule su zavladale i kontinentalnim dijelom zemlje, pa ih se tako s dolaskom hladnijih dana može kušati gotovo na svakom uglu, osobito u Zagrebu za vrijeme sve popularnijeg adventa. Zovu ih još i uštipci, pršurate, frite ili prikle, a tradicionalno su se pripremale u danima posta, na Badnjak i u vrijeme nemrsa. Budući da ih se priprema duž cijele jadranske obale, uključujući i na otocima, recepti se razlikuju od mjesta do mjesta i od regije do regije. S obzirom na to da se pripremaju u dubokom ulju, u tijesto se dodaje i doza rakije ili ruma koja pomaže da fritule ne upiju previše ulja prilikom pečenja i ostanu lagani slatki zalogaj. Ovisno o tome gdje ih pripremaju, u smjesu se dodaju i grožđice, orasi, pinjoli, naribana korica naranče, jogurt, vanilija, limun, liker maraskino, malo soli ili cimet za posebno privlačnu aromu. U vrijeme berbe maslina u Dalmaciji poštuje se jedan dobar stari običaj: kada je branje obavljeno, berači se počaste fritulama. Naravno, počasti ih se i dobrim obrokom, ali tko poštuje tradiciju ne izostavlja fritule. |