Sezonski recepti

Kaki na nekoliko načina: napravite neodoljive muffine, pekmez, puding…

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Donosimo nekoliko recepata u kojima ćete uživati!

PEKMEZ OD KAKIJA I JABUKE


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 25 min pripreme, 45 min kuhanja


SASTOJCI ZA 750 g
PEKMEZA:


  • 1 kg kakija
  • 300 g smeđeg šećera
  • 230 g jabuka
  • 1 nešpricani limun
  • 1 štapić vanilije

PRIPREMA:


Za početak sterilizirati 2 ili 3 manje teglice i poklopce. Kakije očistiti, ukloniti im koštice te narezati na komade. Jabuke oguliti i narezati na kockice.


Štapić vanilije prerezati i nožem ostrugati sjemenke. Staviti u zdjelu, dodati koricu i sok limuna. Staviti na laganu vatru i pustiti da zakuha.


Kad zakuha, pustiti još pet minuta te propasirati. Vratiti u lonac, dodati šećer te sjemenke i štapić vanilije. Kuhati na laganoj vatri 40-ak minuta.


Kada je gotov, ukloniti štapić vanilije i još vrući pekmez staviti u teglice. Pustiti da se ohladi i staviti u hladnjak ili smočnicu. Poslužiti nakon dva-tri tjedna.



Foto: iStock

MUFFINI


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 30 min pripreme,


20 min pečenja


SASTOJCI ZA 12 KALUPA:


  • 3 velika kakija
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat cimeta
  • 70 g šećera
  • 2 jaja
  • 70 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1 prašak za pecivo

PRIPREMA:


Kakije oguliti, ukloniti koštice ako ih imaju te narezati na veće komade. Staviti u zdjelicu s 2 žlice šećera i prstohvatom cimeta te kuhati 15-ak minuta na laganoj vatri.


Usitniti štapnim mikserom i pustiti da se ohladi. U drugoj posudi istući 70 g šećera i 2 jaja. Kada smjesa postane svijetla, umiješati ulje, dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.


Zadnju umiješati kremu od kakija. Smjesom puniti kalupe za muffine i peći na 170 stupnjeva 20-ak minuta. Poslužiti hladne, po želji posute šećerom u prahu.



Foto: iStock

PUDING OD KAKIJA I KAKAA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 5 min pripreme


SASTOJCI ZA 4 ČAŠE:


  • 700 g kakija
  • 40 g gorkog kakaa

Za dekoraciju:


  • bademi ili drugo sušeno voće

PRIPREMA:


Kakije oguliti, ukloniti koštice ako ih imaju te narezati na komade.


Staviti u blender, dodati kakao i miksati dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesom napuniti posudice, pokriti prianjajućom folijom i staviti na osam sati u hladnjak.


Po isteku vremena, puding možete poslužiti u posudicama, a ako želite, možete ga i »okrenuti« na tanjur.


Po želji puding možete posuti sjeckanim bademima ili nekim drugim orašastim plodovima.



Foto: iStock

SLATKI DORUČAK


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 10 min pripreme, 2 sata hlađenja


SASTOJCI ZA 2 – 4 ČAŠE:


  • 3 žličice chia sjemenki
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 zrela kakija
  • sok i korica pola
    limuna
  • listići kokosa

PRIPREMA:


U zdjelici dobro pomiješati kokosovo mlijeko, ekstrakt vanilije i chia sjemenke. Rasporediti u dvije veće ili četiri manje čaše te staviti u hladnjak preko noći.


Iduće jutro kakije oguliti, ovisno o vrsti ukloniti im sjemenke. Kaki pomiješati s koricom i sokom limuna te izraditi štapnim mikserom u kremu.


Povrh ohlađenog pudinga rasporediti kremu od kakija, posuti kokosom u listićima i poslužiti.


Po želji umjesto kokosovog možete koristiti neko drugo biljno ili kravlje mlijeko, a umjesto kokosa u listićima granolu.



Foto: iStock