Foto: iStock
Donosimo nekoliko recepata u kojima ćete uživati!
povezane vijesti
PEKMEZ OD KAKIJA I JABUKE
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 25 min pripreme, 45 min kuhanja
SASTOJCI ZA 750 g
PEKMEZA:
- 1 kg kakija
- 300 g smeđeg šećera
- 230 g jabuka
- 1 nešpricani limun
- 1 štapić vanilije
PRIPREMA:
Za početak sterilizirati 2 ili 3 manje teglice i poklopce. Kakije očistiti, ukloniti im koštice te narezati na komade. Jabuke oguliti i narezati na kockice.
Štapić vanilije prerezati i nožem ostrugati sjemenke. Staviti u zdjelu, dodati koricu i sok limuna. Staviti na laganu vatru i pustiti da zakuha.
Kad zakuha, pustiti još pet minuta te propasirati. Vratiti u lonac, dodati šećer te sjemenke i štapić vanilije. Kuhati na laganoj vatri 40-ak minuta.
Kada je gotov, ukloniti štapić vanilije i još vrući pekmez staviti u teglice. Pustiti da se ohladi i staviti u hladnjak ili smočnicu. Poslužiti nakon dva-tri tjedna.
Foto: iStock
MUFFINI
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 30 min pripreme,
20 min pečenja
SASTOJCI ZA 12 KALUPA:
- 3 velika kakija
- 2 žlice šećera
- prstohvat cimeta
- 70 g šećera
- 2 jaja
- 70 ml ulja
- 250 g brašna
- 1 žlica kakaa
- 1 prašak za pecivo
PRIPREMA:
Kakije oguliti, ukloniti koštice ako ih imaju te narezati na veće komade. Staviti u zdjelicu s 2 žlice šećera i prstohvatom cimeta te kuhati 15-ak minuta na laganoj vatri.
Usitniti štapnim mikserom i pustiti da se ohladi. U drugoj posudi istući 70 g šećera i 2 jaja. Kada smjesa postane svijetla, umiješati ulje, dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Zadnju umiješati kremu od kakija. Smjesom puniti kalupe za muffine i peći na 170 stupnjeva 20-ak minuta. Poslužiti hladne, po želji posute šećerom u prahu.
Foto: iStock
PUDING OD KAKIJA I KAKAA
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 5 min pripreme
SASTOJCI ZA 4 ČAŠE:
- 700 g kakija
- 40 g gorkog kakaa
Za dekoraciju:
- bademi ili drugo sušeno voće
PRIPREMA:
Kakije oguliti, ukloniti koštice ako ih imaju te narezati na komade.
Staviti u blender, dodati kakao i miksati dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesom napuniti posudice, pokriti prianjajućom folijom i staviti na osam sati u hladnjak.
Po isteku vremena, puding možete poslužiti u posudicama, a ako želite, možete ga i »okrenuti« na tanjur.
Po želji puding možete posuti sjeckanim bademima ili nekim drugim orašastim plodovima.
Foto: iStock
SLATKI DORUČAK
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 10 min pripreme, 2 sata hlađenja
SASTOJCI ZA 2 – 4 ČAŠE:
- 3 žličice chia sjemenki
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 zrela kakija
- sok i korica pola
limuna - listići kokosa
PRIPREMA:
U zdjelici dobro pomiješati kokosovo mlijeko, ekstrakt vanilije i chia sjemenke. Rasporediti u dvije veće ili četiri manje čaše te staviti u hladnjak preko noći.
Iduće jutro kakije oguliti, ovisno o vrsti ukloniti im sjemenke. Kaki pomiješati s koricom i sokom limuna te izraditi štapnim mikserom u kremu.
Povrh ohlađenog pudinga rasporediti kremu od kakija, posuti kokosom u listićima i poslužiti.
Po želji umjesto kokosovog možete koristiti neko drugo biljno ili kravlje mlijeko, a umjesto kokosa u listićima granolu.
Foto: iStock