Gastro remek djelo

Juha od kelja s dimljenom kobasicom: nutritivna, jednostavna i jako aromatična

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

U ovoj zdravoj i za ovo hladnije vrijeme skroz pogođenoj juhi uživati će svi, a dodatan je plus što ćete u istom jelu unesti pregršt nutrijenata u organizam.

Kelj je neopjevani junak juha i variva, a ako ovu izrazito nutritivnu namirnicu obogatite aromatičnim začinima kreirati ćete pravo gastro remek djelo.


Donosimo vam recept za juhu u kojoj glavnu ulogu ima upravo kelj i ukusna dimljena kobasica. Uz to, ključ je i u dimljenoj paprici koja u ovom jelu diktira većinu okusa.


Imajte na umu da količine začine uvijek možete promijeniti; počnite s preporučenima, a po ukusu i želji ih pojačajte.


U ovoj zdravoj i za ovo hladnije vrijeme skroz pogođenoj juhi uživati će svi, a dodatan je plus što ćete u istom jelu unesti pregršt nutrijenata u organizam.


Sastojci


  • 500 g dimljene kobasice
  • 1 srednja glavica luka
  • 4-6 češnja češnjaka
  • 1 do 2 pune žličice slatke dimljene paprike
  • 4 srednja krumpira
  • 1 litra pilećeg temeljca
  • 2 žlice vrhnja za kuhane
  • 250 g kelja
  • sol i papar po ukusu

Priprema


Uzmite veliki lonac s debelim dnom i stavite ga na vatru srednje jačine, a kada se zagrije, unutra stavite kobasicu narezanu na kolutiće. Za ovaj korak neće vam biti potrebno ulje jer će kobasica sama pustiti svoju masnoću.


Nakon par minuta dodajte naribani luk i češnjak te miješajte oko 5 minuta dok luk ne postane staklast.


Dodajte 1 obilnu žličicu dimljene paprike, krumpir narezan na kockice i temeljac, poklopite i kuhajte 15-20 minuta dok se krumpir ne skuha. Ako u u ovom trenu primijetite da je juha pregusta, dodajte još temeljca po potrebi. lice.


Kušajte i prilagodite količinu dimljene paprike, te dodajte dodajte još jednu punu žličicu.


Potom dodajte kelj i vrhnje, smanjite temperaturu i kuhajte 2-3 minute dok kelj ne ‘uvene’.


Recept donosi The Daley Plate.