Foto: iStock
Mineralna sol koja obavlja neke temeljne radnje za naše zdravlje
povezane vijesti
Jod je mikroelement koji pripada obitelji mineralnih soli. Otkriven je slučajno 1812. godine, a uglavnom se nalazi u tlu i stijenama.
U nekim slučajevima se zatim prenosi kišom na morsko dno. Tamo se nakuplja na algama i u ribama.
Na tjelesnoj razini, ovaj mineral je u potpunosti koncentriran u štitnoj žlijezdi, budući da olakšava proces sinteze srodnih hormona.
U našem organizmu ga nalazimo u mikrokoličinama od 15-20 mg, tako da je njegova prisutnost vrlo mala.
No to ne znači da je zanemariv, naprotiv, nedovoljna količina ima ozbiljne posljedice.
Jod: čemu služi?
Dobrobiti joda za naše tijelo često se podcjenjuju. U stvarnosti ovaj mineral je dragocjen za pravilan rad štitnjače, ali ne samo.
Pokušajmo malo pojasniti. Za fetus i novorođenče, čak i mali nedostatak ovog mikroelementa može uzrokovati ozbiljne štete.
Na primjer, utvrđeno je da ako trudnica ne poveća dnevni unos na početku trudnoće, može doći do blagih kognitivnih kašnjenja, autizma, hiperaktivnosti i deficita pažnje.
Dnevni unos joda u zdravoj odrasloj osobi trebao bi biti oko 150 mikrograma: u slučaju trudnice taj bi se unos trebao popeti na 200-250 dnevno.
Nedostatak joda
U današnjem svijetu još uvijek postoji mnogo slučajeva nedostatka joda.
Kada se to dogodi, mogu se pojaviti različiti problemi kao što su hipotireoza, intelektualni deficiti, zastoj u rastu, a ponekad ovo stanje prati kronični umor, preuranjena ćelavost, osjećaj apatije.
Mogla bi nastati i klasična guša. Najčešći uzrok gušavosti u svijetu je nedostatak joda u prehrani i javlja se u zemljama koje ne provode jodiranje kuhinjske soli.
Procjenjuje se da su najugroženija djeca, trudnice i dojilje. U tim se slučajevima, zapravo, povećava se potražnja za mineralom.
Gdje se nalazi jod?
Kako bi se izbjegli ovi slučajevi nedostatka, bilo bi potrebno konzumirati određene namirnice u kojima je mineral prisutan.
Govorimo o sljedećim namirnicama:
- ribe i školjke
- jaje
- mliječni proizvodi
- alge fucus, alge wakame, alge nori, kombu i laminaria
- povrće
- jodirana sol
Mitovi o jodu
Oko ovog mikroelementa često postoje neistinite glasine, koje se prenose s generacije na generaciju.
Na primjer, apsolutno nije točno da je šetnja uz more dovoljna da se unese jod. Zapravo, ljudsko tijelo ga nije u stanju asimilirati jednostavnim disanjem.
Isto tako, nerafinirana morska sol ne može se smatrati jednakom jodiranoj soli, jer je u prvoj količina joda vrlo mala.
Ne možete pretjerati s jodom: u stvarnosti, ako konzumirate veće količine od normalnih, ne patite od trovanja. Tijelo je podešeno da ga prirodno eliminira putem urina.