Foto: Pixabay
Poznat je i po svojim značajnim pročišćavajućim svojstvima
povezane vijesti
Sastoji se od 94% vode, glavno je povrće koje također sadrži vlakna, vitamine skupine B , C i K te tragove šećera.
Također nema manjka mineralnih soli, uključujući željezo, kalij, natrij, magnezij, kalcij i fosfor.
Poznato je po svojim značajnim pročišćavajućim svojstvima što ga čini idealnom hranom za poticanje probave i crijevne pokretljivosti zahvaljujući značajnom doprinosu celuloznih vlakana.
Koristan je i za osobe koje boluju od psorijaze.
Budući da se sastoji uglavnom od vode, također je niskokalorična hrana koja može dati osjećaj sitosti; zbog toga bi bio posebno prikladan za pretile osobe ili one koji se žele boriti sa suvišnim kilogramima ili problemima poput dijabetesa tipa 2.
Prednosti radiča
Ovo povrće preporučuje se i onima koji pate od nesanice: triptofan prisutan u ovoj namirnici, naime, olakšava opuštanje.
Zahvaljujući prisutnosti minerala, posebice kalcija i željeza koji pospješuju metabolizam kostiju, čak i problemi poput reume i artritisa mogu pronaći olakšanje uvođenjem radiča u prehranu.
Visoka koncentracija antioksidativnih tvari također sprječava prerano starenje kože.
Prisutnost antocijanina, odgovornih za karakterističnu boju crvenog radiča, čini ovu namirnicu korisnom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, prije svega za smanjenje rizika od ishemijske bolesti srca.