Koncentrat antioksidansa

Jeste li znali da sirova paprika sadrži više vitamina C od bilo kojeg citrusa i čak dvostruko više od kivija?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nutritivna svojstva ove namirnice su iznenađujuća i nažalost malo poznata

Paprika je suštinsko ljetno povrće. Ne samo da je ukusna, već i puna blagotvornih učinaka.


Njezina antioksidativna svojstva su izvanredna, zbog visokog sadržaja vitamina A, C i beta-karotena, kao i diuretičkih i pročišćavajućih svojstava.


Paprika je također vrlo bogata mineralnim solima, posebice kalijem, te je zbog toga savršen saveznik za zdravlje kardiovaskularnog sustava.


Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, paprike imaju laksativna svojstva i povećavaju osjećaj sitosti, a to ih čini neophodnom namirnicom za sve one koji žele održati formu!


Nutritivna svojstva ove namirnice su iznenađujuća i nažalost malo poznata.


Zapravo, ne znaju svi da sirova paprika sadrži više vitamina C od bilo kojeg citrusa i dvostruko više od kivija.


Ostali važni vitamini također su prisutni u paprici, poput oni skupine B i, posebno u crvenoj paprici, provitamin A ili beta-karoten.


Manje ili više relevantna prisutnost karotenoida i polifenola ovisi o boji ploda.


Crvena paprika sadrži mnogo više od zelene paprike.


Ovim antioksidativnim spojevima dodaju se drugi karotenoidi (kapsantin, pigment topiv u mastima odgovoran za crvenu/narančastu boju, i likopen) i polifenoli sa zaštitnim učincima protiv tumora i srčanih bolesti, tj. luteolin i kvercetin.


Violaksantin je još jedan antioksidativni karotenoid koji se posebno nalazi u žutoj paprici.


Paprika sadrži i mnogo mineralnih soli, uglavnom kalija, ali i željeza, fosfora, natrija i kalcija.


Dobra količina vlakana i vode te smanjena prisutnost šećera čine papriku niskokaloričnim povrćem s blagim laksativnim učinkom.


Blagotvorni učinci paprike na zdravlje uglavnom su povezani s važnim sadržajem antioksidativnih spojeva koji pomažu u obrani tijela od djelovanja slobodnih radikala, uzročnika promjena staničnog genoma i kroničnih degenerativnih bolesti.


Osim sirove konzumacije, najbolja metoda za očuvanje njihovih svojstava je kuhanje na pari.


U nekim slučajevima, paprika može izazvati intoleranciju. U tom slučaju najbolje je izbjegavati konzumaciju.


Paprika može stvoriti neke probavne poteškoće ako već imate želučane probleme. Uklanjanje ovojnice s mesnate pulpe paprike može samo djelomično riješiti problem.


Obilje kapsaicina u čili papričicama može izazvati iritaciju gastrointestinalne sluznice i nelagodu kod čira i hemoroida.