Foto: Pexels
One su zapravo bobice biljke koje sadrže vrlo male sjemenke
povezane vijesti
Često se događa da zahvaljujući gledanju dokumentarca ili online istraživanju saznamo da je ono što smatramo sjemenkama zapravo voće ili da je ono što nazivamo voćem zapravo bobica ili sjemenka ili čak izrast.
Ukratko, priroda je raznolik i iznenađujući svemir, a ono što vidimo (ili mislimo da vidimo) nije uvijek stvarnost i, budući da nismo botaničari, teško je znati sve “obmane” prirode.
Danas govorimo o jednom od najomiljenijih i najkonzumiranijih voća (koje je pogrešno definirati kao voće): banani!
Ono što jedemo kao međuobrok ili prije treninga nije voće, već bobičasto voće, a mi ćemo vam reći zašto.
Što banane (zapravo) jesu?
S botaničkog gledišta, banane se ne smatraju voćem, već bobičastim voćem – iako bi ta činjenica mnoge ljude mogla iznenaditi.
U botaničkom smislu, bobičasto voće je vrsta voća koja nastaje iz jajnika s jednom šupljinom koja sadrži mnogo sjemenki, a banane odgovaraju ovoj definiciji.
Zapravo, dolaze iz cvijeta s jednim jajnikom i sadrže brojne male sjemenke iznutra (male crne sjemenke koje nalazimo u središtu bjelkaste pulpe).
Ukratko, ako je točno da kada zamišljamo bobičasto voće, možemo pomisliti na malo i sočno voće, moramo imati na umu da je botanička definicija puno šira i uključuje neočekivanu raznolikost voća.
Banane mogu izgledati drugačije od voća koje se obično naziva bobičastim voćem, kao što su borovnice ili ribizli, ali dijele botaničku karakteristiku koja ih svrstava u bobičasto voće.
Svojstva banane
Bilo da se smatraju voćem ili bobičastim voćem, banane su pravi koncentrat blagotvornih svojstava za tijelo.
Evo nekih od glavnih dobrobiti koje donose:
- vrlo su bogate kalijem, esencijalnim mineralom za zdravlje srca, koji doprinosi regulaciji krvnog tlaka
- sadrže vitamine kao što su C i skupina B te mineralne soli (magnezij uz kalij): ove hranjive tvari igraju važnu ulogu u podržavanju raznih tjelesnih funkcija, uključujući imunološku funkciju i zdravlje kostiju
- sadrže vlakna koja su važna za zdravlje probave: mogu pomoći u regulaciji probave i spriječiti probleme poput zatvora
- sadrže antioksidanse, poput dopamina i katehina, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu
- daju energiju: zahvaljujući ugljikohidratima, uključujući prirodne šećere poput glukoze, banane daju brzi poticaj energije što ih čini popularnim izborom kao međuobrok prije treninga
- zahvaljujući prisutnosti triptofana, prekursora serotonina, poboljšavaju raspoloženje i smanjuju stres