Foto: iStock
Jeste li se ikad zapitali zašto ne jedemo ovakvu vrstu jaja
povezane vijesti
Kokošja, prepeličja, pačja… jaja koja mnogi uvode u svoju prehranu su raznolika, no jeste li ikada vidjeli pureća jaja?
Vjerojatno ne, ili možda niste obratili puno pozornosti na to. Nije ih lako pronaći i ne mogu se jesti, ne zato što nisu jestive, daleko od toga.
Motivacija je zapravo drugačija.
Pureća jaja su nešto veća od kokošjih, imaju male smeđe točkice i imaju deblju ljusku i opnu od kokošjih.
Oni koji su ih probali opisuju njihov okus kao odličan te se ne razlikuju previše od kokošjih jaja.
Zašto ih onda ne možemo pronaći u našem supermarketu?
Ne postoji jednoznačan odgovor na ovo pitanje. Prvo trebamo razmotriti dva čimbenika: koliko često purica nese jaja i ulaganja.
Domaće purice mogu snijeti i do 100 jaja godišnje. Općenito, međutim, broj je oko 50, otprilike jedno jaje tjedno u odnosu na jedno jaje dnevno za kokoši.
Purice, za razliku od ostalih životinja, ne počinju nositi jaja prerano, tek kada imaju oko 7 mjeseci.
Zatim, tu su i troškovi uzgoja, veći nego kod kokoši.
Tržište purećih jaja iziskivalo bi, dakle, dugo vremena i značajne troškove zbog čega nije ni pokrenuto.