Foto: Pexels
Otkrijte neodoljivi jesenski recept i pripremite jelo koje će osvojiti vaša osjetila
povezane vijesti
Evo malo drugačijeg recepta od uobičajenog, koji podrazumijeva obogaćivanje jela bademima i jabukama.
Ovim rižotom od crvenog radiča možete iznenaditi svoje goste za ručak ili večeru.
Sastojci za 2 osobe:
- 180 g riže za rižoto
- ¼ okruglog crvenog radiča
- ¼ srednjeg crvenog luka
- 1 litra juhe od povrća
- 1 mala jabuka
- 10-15 oljuštenih badema
- 1 prstohvat đumbira
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i papar
Priprema: Crveni radič očistite i operite. Narežite ga na tanke trakice. Crveni luk ogulite i podijelite na četiri dijela. Za pripremu rižota od crvenog radiča za dvije osobe trebat će vam samo četvrtina glavice luka.
Brzo ga isperite hladnom vodom kako vam oči ne bi suzile dok ga režete. Ulijte dvije žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja u veliku neprianjajuću tavu ili lonac koji inače koristite za pripremu rižota.
Zagrijte ulje i dodajte luk. Lagano ga zažutite miješajući drvenom kuhačom. Dodajte rižu i tostirajte ju na jakoj vatri oko tri sekunde te dobro promiješajte da se ne zalijepi za dno posude.
Potom dodajte već narezani crveni radič. Dobro promiješajte i počnite ulijevati dio juhe.
Očekujte oko 20 minuta kuhanja ukupno. Jabuku ogulite, narežite na kockice i dodajte nakon cca 5 minuta kuhanja zajedno s još juhe.
Pričekajte da rižoto bude napola kuhan ako želite da jabuka ostane hrskavija.
Ne zaboravite začiniti rižoto đumbirom u prahu, crnim paprom (još bolje ako je svježe mljeven) i soli.
Pratite kuhanje rižota i povremeno promiješajte, a po potrebi dodajte još malo juhe od povrća.
Posebno nasjeckajte šaku badema i prepecite nekoliko cijelih badema na tavi.
Kad je rižoto gotov, umiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje i obogatite ga nasjeckanim bademima.
Rižoto od crvenog radiča poslužite na tanjure i ukrasite s nekoliko cijelih badema.