FOTO: iStock
Osvježava i sladi
povezane vijesti
Idealno ljeto mora biti ispunjeno osvježavajućim okusima! Ako žudite za sočnim, ukusnim komadom torte od jagoda, onda svakako isprobajte ovaj recept.
Ukusno tijesto susreće se s kremastim pudingom od vanilije i zaokruženo je jagodama, sve za pravi doživljaj okusa koji je nevjerojatno jednostavan za pripremu
Sastojci za tijesto:
- 275 grama brašna
- 200 grama šećera
- 300 g omekšalog maslaca, plus malo za podmazivanje
- 4 jaja
- 1 paketić vanilin šećera
- 50 ml mlijeka
- 2 ½ žličice praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
Za preljev:
- 1 kg jagoda
- 870 ml mlijeka
- 2 pakiranja praška za puding od vanilije
- 100 grama šećera
- 1 pakiranje glazure za kolače
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a visoki lim za pečenje premažite s malo maslaca. Zatim na vrh stavite papir za pečenje. Za tijesto stavite maslac, šećer, vanilin šećer i sol u zdjelu za miješanje i miješajte mikserom dok ne postane pjenasto. Postupno dodajte jaja.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa umiješajte u smjesu jaja i šećera naizmjenično s mlijekom.
Tijesto ravnomjerno izlijte na lim za pečenje i pecite u pećnici oko 30 minuta. Zatim ostavite da se ohladi. U međuvremenu u loncu zagrijte 800 ml mlijeka.
U zdjeli pomiješajte prašak za puding sa šećerom i umiješajte preostalo mlijeko. Zatim u kipuće mlijeko uz miješanje umiješajte prašak za puding i pustite da se sve kuha 1-2 minute. Gotov puding izlijte u posudu, poklopite i ostavite da se malo ohladi.
Ohlađeni puding ravnomjerno preliti po podlozi od tijesta. Jagode operite, osušite, očistite od zelenila i prerežite na pola. Na kraju pripremite glazuru za torte prema uputama na pakiranju, ostavite da se kratko ohladi i žlicom ili kistom ravnomjerno rasporedite po torti.
Neka sve odstoji oko 30 minuta dok se glazura ne stegne. Kolač poslužite dobro ohlađen.