Foto: Pixabay
Simbol je proljetne sezone i neprikosnoveni protagonist niza jela
povezane vijesti
Kako odabrati najslađu i najbolju papriku? Evo vrlo jednostavnog trika koji možete primijeniti kada idete u kupovinu.
Žute, crvene ili zelene, slatke ili ljute, varijanti ovog voća ima mnogo i zadovoljit će i najzahtjevnije nepce.
Nisu sve paprike slatke na isti način: slatkoća ovog proizvoda svakako ovisi o sorti kojoj pripada i boji – pri čemu crvena paprika predstavlja najslađu sortu, zatim slijede narančasta, žuta i na kraju zelena (manje slatka).
No, čak i unutar iste sorte možete pronaći više ili manje slatke paprike, a to ne ovisi ni o stupnju zrelosti ni o mekoći pulpe, kako bi se moglo pretpostaviti.
Ako ćete kupiti paprike u supermarketu i želite se uvjeriti da su slatke, ne morate ih dodirivati prstima niti mirisati, već brojite “režnjeve” ploda, odnosno pronađene izbočine na dnu paprike.
Meso paprike iz ženskog cvijeta obično je slađe od pulpe paprike proizvedene iz muškog cvjetova (što se može prepoznati po manjem broju režnjeva).
Drugim riječima, svaki put kad se nađete pri odabiru paprike za kupnju, osim boje pazite i na broj režnjeva: što ih je više (četiri ili pet) to će plod biti slađi.
Ovo morate imati na umu osobito ako papriku namjeravate konzumirati sirovu, u salatama ili umacima od povrća.
Kuhate li paprike, dodajući im začine i arome, ublažit ćete njihov mogući kiselkasti okus.