Lagano i fino

Jednostavan recept za savršeni panettone

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Ne oduzima puno vremena, a rezultat je sjajan.

Ako tražite brzinsku blagdansku slasticu koja će okupljene oduševiti teksturom i okusom, pronašli smo recept za last-minute panettone oko kojega nema previše posla.


Sastojci


  • 150 ml toplog mlijeka
  • 2 čajne žlice suhog kvasca
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 175 g maslaca
  • 3 čajne žlice desertnog vina
  • 1 čajna žlica ekstrakta od vanilije
  • 500 g bijelog brašna
  • ½ čajne žlice soli
  • 150 g grožđica
    4 čajne žlice soka od naranče
  • 75 g kandirane korice
  • ulje

Za serviranje


  • 1 jaje (tučeno)
  • 2 čajne žlice lješnjaka
  • šećer u prahu (za prosipanje)

Priprema


 


Smiksajte u posudi mlijeko i kvasac. U drugoj posudi smiksajte šećer i jaja te umiješajte otopljeni maslac, vino i ekstrakt od vanilije.


Brašno i sol stavite u posudu pa dodajte smiksano mlijeko i kvasac zajedno sa smiksanim jajom. Miksajte desetak minuta na vrlo malenoj brzini miksera.


 


Smjesu prekrijte i ostavite da se diže otprilike dva sata.


U međuvremenu natopite grožđice u soku od naranče. Nauljite posudu za pečenje (promjera 18 cm) i stavite papir za pečenje.


Na pobrašnjenu površinu stavite tijesto, umiješajte natopljene grožđice i kandiranu koricu te dobro umijesite u oblik lopte.


Kada sve stavite u posudu za pečenje, ostavite još 45 minuta do sat vremena dok se tijesto ne poveća.


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a prije nego svoj panettone stavite peći, premažite mu vrh jajom te ga pospite lješnjacima.


Pecite oko sat vremena dok panettone ne poprimi zlatno-smeđu boju.


Prije nego ga poslužite, pospite ga šećerom u prahu.