Foto: iStock
Ne oduzima puno vremena, a rezultat je sjajan.
povezane vijesti
Ako tražite brzinsku blagdansku slasticu koja će okupljene oduševiti teksturom i okusom, pronašli smo recept za last-minute panettone oko kojega nema previše posla.
Sastojci
- 150 ml toplog mlijeka
- 2 čajne žlice suhog kvasca
- 100 g šećera
- 3 jaja
- 175 g maslaca
- 3 čajne žlice desertnog vina
- 1 čajna žlica ekstrakta od vanilije
- 500 g bijelog brašna
- ½ čajne žlice soli
- 150 g grožđica
4 čajne žlice soka od naranče - 75 g kandirane korice
- ulje
Za serviranje
- 1 jaje (tučeno)
- 2 čajne žlice lješnjaka
- šećer u prahu (za prosipanje)
Priprema
Smiksajte u posudi mlijeko i kvasac. U drugoj posudi smiksajte šećer i jaja te umiješajte otopljeni maslac, vino i ekstrakt od vanilije.
Brašno i sol stavite u posudu pa dodajte smiksano mlijeko i kvasac zajedno sa smiksanim jajom. Miksajte desetak minuta na vrlo malenoj brzini miksera.
Smjesu prekrijte i ostavite da se diže otprilike dva sata.
U međuvremenu natopite grožđice u soku od naranče. Nauljite posudu za pečenje (promjera 18 cm) i stavite papir za pečenje.
Na pobrašnjenu površinu stavite tijesto, umiješajte natopljene grožđice i kandiranu koricu te dobro umijesite u oblik lopte.
Kada sve stavite u posudu za pečenje, ostavite još 45 minuta do sat vremena dok se tijesto ne poveća.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a prije nego svoj panettone stavite peći, premažite mu vrh jajom te ga pospite lješnjacima.
Pecite oko sat vremena dok panettone ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Prije nego ga poslužite, pospite ga šećerom u prahu.