Sezonska namirnica

Jedan klasik i dva maštovita recepta sa šljivama

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

U nastavku donosimo nešto neodoljivo

Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu i odličan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina.


Najviše ih volimo uklopljene u ukusne recepte pa smo za vas pripremili tri doista neodoljiva u kojima možete uživati.


Dobar tek!


KNEDLE SA ŠLJIVAMA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: priprema 60 min, kuhanje 60 min


SASTOJCI ZA 12 KNEDLI:


  • 800 g crvenog krumpira
  • 20 g brašna
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 1 žutanjak
  • 30 g parmezana
  • prstohvat soli

ZA PUNJENJE:


  • 12 otkoštenih šljiva
  • šećer i cimet po želji

I JOŠ:


  • 150 g maslaca
  • 60 g krušnih mrvica
  • 4 g cimeta
  • 60 g šećera

PRIPREMA: Krumpir skuhati u kori, a za to će vam trebati oko 45 minuta, ovisno o veličini krumpira. Dok se krumpir kuha šljivama ukloniti koštice (ukoliko volite slađe u svaku šljivu stavite malo šećera i cimeta).


Skuhani krumpir ocijediti i oguliti dok je još topao. Krumpir pasirati i umiješati maslac. Dobro promiješati kako bi dobili glatku smjesu u koju ćete umiješati žutanjak, parmezan i brašno.


Ako je smjesa ljepljiva, dodati još jednu žlicu brašna. Kada je smjesa pogodna za oblikovanje, zakuhati vodu u kojoj ćete skuhati knedle. Od smjese napraviti 12 kuglica, svaku spljoštiti te u sredinu staviti šljivu.


»Zatvoriti« knedlu i staviti kuhati u zakuhanu posoljenu vodu. Knedle su kuhane kada isplivaju na površinu. Kada su gotove, svaku ubaciti u hladnu vodu te ocijediti.


U tavi otopiti maslac. U posudi pomiješati šećer, cimet i krušne mrvice. Svaku knedlu dobro obložiti smjesom te kratko pržiti u maslacu dok ne postanu zlatno-žute boje.


Knedle sa šljivama poslužite odmah, a ako želite, napravite veću količinu pa dio zamrznite dok su još sirove. Umjesto svježih šljiva u ovom receptu možete koristiti suhe šljive koje ste prethodno namočili, ali i svježe ili sušene marelice.



Foto: iStock

LUNGIĆ PUNJEN ŠLJIVAMA I ORASIMA


TEŽINA: srednje teško


VRIJEME: 30 min pripreme, 1 sat i 10 min za kuhanje


SASTOJCI ZA 6 OSOBA:


  • 800 g svinjskog lungića
  • 40 g senfa
  • 60 g suhih šljiva
  • 60 g sušenih marelica
  • 60 g oraha
  • 60 g lješnjaka
  • 300 g tanko narezane pancete
  • 35 g konjaka
  • 1 ljutika
  • mažuran, ružmarin, timijan
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

PRIPREMA: Nasjeckati ljutiku, šljive, marelice, orahe i lješnjake. Usitniti ružmarin, majčinu dušicu i mažuran. Na ulju otopiti maslac, dodati ljutiku, kratko popržiti te dodati usitnjene začine.


Kratko popržiti te dodati sušeno i orašasto voće. Tostirati nekoliko minuta te pustiti da se malo ohladi. Pomoću oštrog noža od lungića napraviti jednu veliku »šniclu«.


Meso malo istući batom, namazati senfom, posoliti i popapriti, a potom po njemu razmazati smjesu. Meso zarolati te položiti na ploške pancete posložene tako da se malo preklapaju.


Pancetom omotati meso te sve povezati špagom kako nadjev ne bi ispao tijekom pečenja. Roladu zapeći sa svih strana na malo ulja, kad se zapekla sa svih strana podliti konjakom i pustiti da alkohol ispari.


Roladu i umak staviti u posludu za pečenje te nastaviti peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 50 minuta.


Nakon isteka pola vremena roladu okrenuti. Pečeno meso pustiti da se odmori, narezati te poslužiti uz prilog.



Foto: iStock

KROSTATA S KREMOM I ŠLJIVAMA


TEŽINA: teško


VRIJEME: priprema 40 min, kuhanje 1 sat i 10 min


SASTOJCI:


  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 250 g brašna od kamuta (može i obično glatko)
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • korica jednog limuna

ZA PUNJENJE:


  • 80 g fino mljevenih badema
  • 80 g brašna
  • 70 g maslinova ulja
  • 110 g bademova mlijeka
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 50 g džema od šljiva
  • 150 g šljiva
  • prstohvat soli

ZA DEKORACIJU:


  • 150 g šljiva
  • 30 g listića badema

PRIPREMA: U posudi pomiješati šećer, jaje, omekšali maslac, sol i koricu limuna. Zatim dodati brašno te zamijesiti tijesto. Oblikovati kuglu i staviti u hladnjak na 30 minuta.


Za kremu u posudi pomiješati fino mljevene bademe, brašno, šećer, jaje i bademovo mlijeko. Zatim umiješati ulje i prstohvat soli. Kremu pokriti i staviti u hladnjak.


Šljive za punjenje narezati na četvrtine pa na ploškice. Drugih 150 grama rezati na polovice, a zatim na kriškice. Ohlađeno tijesto razvaljati i njime obložiti kalup promjera 22 cm.


Visina ruba mora biti oko 3 cm.


U ohlađenu kremu umiješati šljive i rasporediti na tijesto. Po kremi staviti hrpice džema. Po površini, krenuvši od ruba prema sredini, posložiti ploškice šljiva.


Povrh posuti listićima badema te staviti peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva 40 minuta. Zatim spustiti temperaturu na 150 stupnjeva i peći još 30 minuta. Ohladiti te posuti šećerom u prahu.



Foto: iStock