Foto: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Jabuka, zahvaljujući rashladnoj komori, imaju još uvijek, a vrlo su tražene upravo sada uoči božićno-novogodišnjih blagdana kada će domaćice zasukati rukave i pripremati tradicionalnu poveticu.
povezane vijesti
Kalendarska zima kuca na vrata. Provjerili smo što u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Dušić, orijentiranom na proizvodnju voća, rade u dugim zimskim danima. OPG u selu Podmeja u podnožju Grimalde, poznat je po ponudi svježeg i domaćeg voća, ovisno o sezoni, breskva, šljiva i jabuka.
Jabuka, zahvaljujući rashladnoj komori, imaju još uvijek, a vrlo su tražene upravo sada uoči božićno-novogodišnjih blagdana kada će domaćice zasukati rukave i pripremati tradicionalnu poveticu s nadjevom od oraha i jabuka, pravu božićnu slasticu.
Berba u voćnjacima na istočnim obroncima akumulacijskog jezera Butoniga počinje u lipnju. Iskoristili su prednost izrazito blage mikroklime gdje postoji mala opasnost od pojave proljetnih mrazova i zasadili najranije sorte breskvi koje rode već u rano ljeto. Nakon njih slijede još dvije sorte, a krajem kolovoza kreću s berbom vinogradarki. Sredinom srpnja započinje berba šljiva i traje do kraja kolovoza.
Sezona džemova
U sezonu berbe jabuka uvodi početkom rujna gala, a nakon nje slijede i sve ostale sorte. Slatke: zlatni delišes, jonagored, potom fuji, kralj jabuka jer se dugo može čuvati, hrskava je to, sočna i jedna od njihovih najprodavanijih jabuka. Od kiselih jabuka tu su granny smith, idared i cripps pink koja je kraljica jabuka, sličnih svojstva kao fuji jer se može dugo čuvati i uvijek je hrskava i sočna. To je u stvari zadnja jabuka u godini koja se bere u voćnjaku Dušićevih, krajem listopada, čak u studenom, što je dosta kasno.
Po završetku berbe, pravo je vrijeme za pripremu džemova za što je zadužena nositeljica OPG-a Đenis Dušić. OPG-u se nedavno ozbiljnije posvetila najstarija kći, 23-godišnja Amanda. Završila je tri godine Fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Uvijek joj je bio cilj vratiti se u rodni kraj i raditi u OPG-u. Dušići su pravi primjer obiteljskog zajedništva, u rad OPG-a uključen je i Đenisin suprug Andrija, kao i 15-godišnji sin Vito te 19-godišnja kći Karla koja je na prvoj godini fakulteta. Njih dvoje odrade ljetnu sezonu i zimske praznike, a pridruže se i članovi šire obitelji.
Sušenje voća
Paralelno s izradom džemova, u OPG-u Dušić u ovo se doba godine radi čips od jabuka i kakija. Prije desetak godina sredstvima EU fonda namijenjenog mladim poljoprivrednicima, uredili su rashladnu komoru za voće, kupili traktor, mali kopač, neke manje strojeve i solarnu sušaru za voće. Pokretna je, vrlo praktična, ima solarni kolektor i može se koristiti sunčeva energija. Sušenje voća prava je kasno jesenska i zimska aktivnost.
– Tada se možemo više posvetiti preradi i sušenju voća, prvo kakija, a potom jabuka. Također kreće rezidba u voćnjacima tako da voćarima nikada nije dosadno, komentirala je kroz smijeh Đenis Dušić.
Čips od jabuka i čips od kakija zdrave su voćne grickalice. Voće se opere, nareže i osuši na temperaturi od 55 stupnjeva Celzijeva tako da se svi vitamini i minerali sačuvaju. U procesu sušenja ne koriste se nikakvi aditivi. Zbog posebnog nutritivnog sastava, redovna konzumacija jabuka kao i kakija može prevenirati nastanak određenih bolesti.
U OPG-u Dušić proizvode i prirodni jabučni ocat, ekstradjevičansko maslinovo ulje visoke kakvoće dobiveno isključivo mehaničkim postupcima, hladnim prešanjem, istarsku malvaziju i nešto malo crna vina sorti cabernet sauvignona i terana.
Tržište ih traži
Selo Podmeja u središnjoj Istri izvan je glavnih prometnih pravaca pa je primjetan problem plasmana proizvoda kojih je sve više jer se najstarija kći vratila doma i uključila u obiteljsku proizvodnju.
– Pružila nam se prilika otvoriti ljetos sezonsku trgovinu u Rovinju. Namijenjena je uglavnom turistima, a domaći kupci dođu kod nas doma na kućni prag ili mi u sezoni dostavljamo voće po cijeloj Istri, u Pulu, Poreč, Rovinj, sada smo počeli u Labin i na Kvarner. Povremeno na Facebook stranici objavimo kad krećemo u obilazak Istre, pa si kupci unaprijed rezerviraju svoju pošiljku, a prisutni smo i na sajmovima, kazala je Amanda.
Dušići se trude uporabu zaštitnih sredstava svesti na najmanji mogući minimum. Najveći dio zaštite provodi se prije i neposredno nakon cvatnje jer su tada biljke najosjetljivije na bolesti. U Istri ima razdoblja kada je niska vlažnost zraka i tada nije potrebno koristiti zaštitna sredstva.
Osim toga, na OPG-u se pomoću lovki prati let leptira te se tretiranja insekticidima protiv crvljivosti, kazao je Andrija, obavljaju samo kada se primijeti veliki napad štetnika, ponekad je dovoljno samo jedno tretiranje u sezoni.
Tijekom ljeta na njihov kućni prag znaju navratiti turisti iz okolnih kuća za odmor, pretežno gosti iz Njemačke i Nizozemske, a najviše su oduševljeni maslinovim uljem.