FOTO: iStock
Moraju se pravilno skladištiti kako bi se izbjegao razvoj bakterija
povezane vijesti
Ponekad otvorite hladnjak i vidite jaja koja su tamo stajala nekoliko dana, pa čak i tjedana.
Ako niste baš sigurni jesu li još uvijek dobra, osim provjere datuma isteka, postoje besprijekorne tehnike prema znanosti.
1. Zašto je važno jesti jaja najkasnije do roka
Očito, prije konzumacije jaja važno je provjeriti jesu li i dalje dobra, jer inače postoji veliki rizik od infekcije salmonelom ili E. coli, što može uzrokovati proljev, temperaturu i povraćanje.
Kako biste smanjili rizik od bakterijske kontaminacije, jaja možete čuvati u hladnjaku i temeljito ih skuhati.
Istraživački projekt iz 2011. otkrio je da držanje jaja na konstantnim, niskim temperaturama drži bakterije podalje.
Općenito, ne biste trebali jesti jaja kojima je istekao rok trajanja, iako je većina zdravstvenih organizacija i organizacija za hranu primijetila da su jaja obično dobra nekoliko tjedana nakon isteka roka trajanja, ali su u isto vrijeme otkrili da, ako ih ne pohranite ispravno, se mogu brže pokvariti.
Kako dakle razumjeti jesu li jaja pokvarena ili još uvijek jestiva?
2. Ispitivanje plovnosti
Jedan od najpoznatijih testova je test plovnosti, koji se ujedno smatra i najpouzdanijim. Kako to učiniti?
Uzmite čašu (ili lonac, ili bilo koju drugu posudu) i napunite je vodom sobne temperature. Stavi svoje jaje u vodu, a ako pluta, više nije dobro.
Ova vrlo uobičajena metoda nije prijevara, stvarno djeluje i može se znanstveno objasniti.
Zapravo, prema znanosti, razlog zašto pokvarena jaja plutaju ima veze s stvaranjem zračnih džepova.
Dobra su jaja teža od vode, zato tonu, no kada se jaje počne raspadati, ono postaje lakše jer ispušta plin, što zauzvrat stvara džepove zraka, posebno u donjem dijelu jajeta.
Ti plinovi, iako su lagani, još uvijek imaju masu i kada izađu, čine jaje svijetlim. U nekom trenutku, kada postane manje teško od vode, pluta i više nije dobro za konzumaciju.
3. Otpornost na udarce
Manje pouzdan, ali ipak koristan test je da uzmete jaje i lagano ga protresete pored uha.
Slušajte pažljivo: čujete li zvuk ili osjećaj kretanja tekućine? Ako ne, vjerojatno imate svježe jaje. Međutim, ako ga čujete, možda imate posla s jajetom koje se pokvarilo.
Imajte na umu da čak i svježa jaja mogu proizvesti zvuk ako ih dovoljno snažno protresete, stoga ih protresite nježno.
Zašto djeluje? Kako jaje stari, žumanjak postaje sve lužnatiji i tekućiji. Teško je točno reći gdje je točka preokreta, ali kao opće pravilo, ako žumanjak izgleda previše tekući, gotovo je sigurno pokvareno jaje.
4. Dobri stari test mirisa
Sam miris nije pouzdan pokazatelj, ali ako razbijete jaje i ono loše miriše, trebali biste ga baciti. Postoji velika vjerojatnost da je jaje zapravo pokvareno, pa je najbolje ne riskirati.
Miris pokvarenog jaja je mješavina tvari, ali ključna komponenta je sumporovodik (H2S), težak, oštar plin.
Ako osjetite miris sumpora iz jaja, to je znak raspadanja. Svježa jaja nemaju mirisa, ali imajte na umu da jaja mogu “upiti” mirise iz hladnjaka (zato ih držite pokrivena i u kartonu koji može apsorbirati neželjene mirise).