Foto Pexels
Najbolje razdoblje za jabuke je od kraja kolovoza do listopada
povezane vijesti
Jabuke su vrlo popularno voće, dostupno tijekom cijele godine. Ugodne su gotovo svakom nepcu, a u kuhinji su izvrsne ako ih kombinirate sa mesom.
Svinjski file s jabukama
Sastojci za 4 osobe:
- 4 filea svinjetine po 90 grama
- 2 žlice maslinovog ulja
- zrna crnog papra po ukusu
- nekoliko listova kadulje
- 1 jabuka
- 50 ml bijelog vina
- 1 grančica ružmarina
- sol po ukusu
Za umak od crnog vina:
- 125 ml crnog vina
- naribana korica 1 limuna
- ružmarin po ukusu
- 1 manji luk
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema: Započnite s pripremom redukcije crnog vina. Očistite, operite i sitno nasjeckajte luk. Uzmite lonac i ulijte crno vino, dodajte luk, naribanu limunovu koricu i grančicu ružmarina. Pustite da zavrije i kuhajte 5 minuta, dodajte ulje i sve promiješajte. Isključite vatru, filtrirajte umak uskim mrežastim cjedilom i ostavite ga sa strane.
Ogulite jabuku, izvadite jezgru i narežite ju na kockice. Zagrijte ulje u loncu, dodajte jabuku i pustite da se kuha nekoliko minuta.
Dodajte bijelo vino, ostavite da se kuha 10 minuta i isključite vatru. Jabuka ne bi trebala biti presuha već lagano zlatna.
Sada pripremite file. U tavi zagrijte ulje, aromatizirajte ga ružmarinom i kaduljom i dodajte filete. Okrenite ih čim porumene, dodajte nekoliko zrna papra po ukusu i nastavite peći.
Kuhanje se mora odvijati brzo i na jakoj vatri. Poslužite svinjski file s vinskim umakom popraćen jabukama.