Ugodno nepcu

Jabuke odlično pašu uz meso. Predlažemo vam da ih probate sa svinjskim fileom

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Najbolje razdoblje za jabuke je od kraja kolovoza do listopada

Jabuke su vrlo popularno voće, dostupno tijekom cijele godine. Ugodne su gotovo svakom nepcu, a u kuhinji su izvrsne ako ih kombinirate sa mesom.


Svinjski file s jabukama


Sastojci za 4 osobe:


  • 4 filea svinjetine po 90 grama
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • zrna crnog papra po ukusu
  • nekoliko listova kadulje
  • 1 jabuka
  • 50 ml bijelog vina
  • 1 grančica ružmarina
  • sol po ukusu

Za umak od crnog vina:


  • 125 ml crnog vina
  • naribana korica 1 limuna
  • ružmarin po ukusu
  • 1 manji luk
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema: Započnite s pripremom redukcije crnog vina. Očistite, operite i sitno nasjeckajte luk. Uzmite lonac i ulijte crno vino, dodajte luk, naribanu limunovu koricu i grančicu ružmarina. Pustite da zavrije i kuhajte 5 minuta, dodajte ulje i sve promiješajte. Isključite vatru, filtrirajte umak uskim mrežastim cjedilom i ostavite ga sa strane.


Ogulite jabuku, izvadite jezgru i narežite ju na kockice. Zagrijte ulje u loncu, dodajte jabuku i pustite da se kuha nekoliko minuta.


Dodajte bijelo vino, ostavite da se kuha 10 minuta i isključite vatru. Jabuka ne bi trebala biti presuha već lagano zlatna.


Sada pripremite file. U tavi zagrijte ulje, aromatizirajte ga ružmarinom i kaduljom i dodajte filete. Okrenite ih čim porumene, dodajte nekoliko zrna papra po ukusu i nastavite peći.


Kuhanje se mora odvijati brzo i na jakoj vatri. Poslužite svinjski file s vinskim umakom popraćen jabukama.