Što jesti

Izoleucin je jedna od 3 najvažnije esencijalne aminokiseline: potiče imunitet, zacjeljivanje…

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izvor je energije, također bitan za proizvodnju hemoglobina

Izoleucin je esencijalna aminokiselina ketogenog tipa. U ljudskom tijelu ima temeljnu ulogu kao podrška sintezi proteina, a također je važan za izgradnju mišićnog tkiva i oporavak nakon intenzivnog ili dugotrajnog fizičkog napora.


Razna znanstvena istraživanja pokazala su da redoviti unos izoleucina donosi različite dobrobiti. Posebno:


  • sprječava nakupljanje masti u tkivima
  • aktivira proteine ​​UCP2 i UCP3 koji ubrzavaju metabolizam
  • sprječava nastanak bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti koje zahvaćaju kardiovaskularni sustav
  • potiče zacjeljivanje i opravak mišićnog tkiva, kostiju i kože
  • potiče imunološku obranu
  • pogoduje proizvodnji određenih hormona, kao što je hormon rasta
  • regulira razinu glukoze u krvi
  • sprječava razgradnju mišićnih proteina tijekom vježbanja

Simptomi nedostatka


Budući da je to esencijalna aminokiselina, ako je tijelo lišeno pravilne opskrbe izoleucinom, mogu se pojaviti različiti simptomi kao što su:


  • vrtoglavica
  • umor
  • drhtanje mišića
  • depresija
  • povećana razdražljivost

Stoga, u slučaju nedostatka, preporučljivo je osigurati integraciju kako bi se podržale vitalne funkcije i mogli uživati ​​u gore opisanim blagodatima.


Gdje se izoleucin nalazi u hrani


Glavni prirodni izvori izoleucina su sve namirnice životinjskog podrijetla (meso i riba). Konkretno, namirnice koje sadrže izoleucin su:


  • meso: govedina, piletina, svinjetina, janjetina
  • kobasice i salame
  • iznutrice, posebice jetra
  • jaja
  • riba, posebice tuna
  • mlijeko i prerađevine: svježi sir, parmezan, pecorino…
  • mahunarke: grah, slanutak, leća
  • orašasti plodovi: orasi, bademi, indijski oraščići…
  • uljarice: sjemenke bundeve, sezam, sjemenke suncokreta
  • žitarice: raž, smeđa riža, integralna pšenica
  • bundeva
  • krumpir