Foto: Pixabay
Izvor je energije, također bitan za proizvodnju hemoglobina
povezane vijesti
Izoleucin je esencijalna aminokiselina ketogenog tipa. U ljudskom tijelu ima temeljnu ulogu kao podrška sintezi proteina, a također je važan za izgradnju mišićnog tkiva i oporavak nakon intenzivnog ili dugotrajnog fizičkog napora.
Razna znanstvena istraživanja pokazala su da redoviti unos izoleucina donosi različite dobrobiti. Posebno:
- sprječava nakupljanje masti u tkivima
- aktivira proteine UCP2 i UCP3 koji ubrzavaju metabolizam
- sprječava nastanak bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti koje zahvaćaju kardiovaskularni sustav
- potiče zacjeljivanje i opravak mišićnog tkiva, kostiju i kože
- potiče imunološku obranu
- pogoduje proizvodnji određenih hormona, kao što je hormon rasta
- regulira razinu glukoze u krvi
- sprječava razgradnju mišićnih proteina tijekom vježbanja
Simptomi nedostatka
Budući da je to esencijalna aminokiselina, ako je tijelo lišeno pravilne opskrbe izoleucinom, mogu se pojaviti različiti simptomi kao što su:
- vrtoglavica
- umor
- drhtanje mišića
- depresija
- povećana razdražljivost
Stoga, u slučaju nedostatka, preporučljivo je osigurati integraciju kako bi se podržale vitalne funkcije i mogli uživati u gore opisanim blagodatima.
Gdje se izoleucin nalazi u hrani
Glavni prirodni izvori izoleucina su sve namirnice životinjskog podrijetla (meso i riba). Konkretno, namirnice koje sadrže izoleucin su:
- meso: govedina, piletina, svinjetina, janjetina
- kobasice i salame
- iznutrice, posebice jetra
- jaja
- riba, posebice tuna
- mlijeko i prerađevine: svježi sir, parmezan, pecorino…
- mahunarke: grah, slanutak, leća
- orašasti plodovi: orasi, bademi, indijski oraščići…
- uljarice: sjemenke bundeve, sezam, sjemenke suncokreta
- žitarice: raž, smeđa riža, integralna pšenica
- bundeva
- krumpir