Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL
A zašto mak, objasnila je Jelenić s puno emocija, mrvom prkosa i enormnom količinom ljubavi prema poslu kojim se bavi.
povezane vijesti
Brojni ljubitelji vrhunskih slastica što ih rade vješte ruke Petre Jelenić imaju zašto zadovoljno trljati ruke. Ova iznimna slastičarka, lice znano s malih ekrana gdje nas je kroz emisiju HRT-a »Slatka kuharica« vodila kroz slatki svijet Lijepe Naše, pokrenula je web shop zahvaljujući kojem nikad lakše nije bilo naručiti nadaleko znane Petrine macaronse.
Projekt se zove Petra i Mak. Gazi on, gazi ona, tamo gdje je onomad stala slastičaricna »Mak na konac« pred kojom se usred metropole zbog dobra kolača znalo i u redovima čekati. A zašto mak, objasnila je Jelenić s puno emocija, mrvom prkosa i enormnom količinom ljubavi prema poslu kojim se bavi.
– Moja opsesija makom nije od jučer. Mak mi nije samo jako ukusna namirnica, već i svojevrsni vremeplov u razne faze mog života. Lijepe i neprežaljene i možda malo manje lijepe. Mak me više puta raznježio, razljutio, a bogami i izbio mi zrak iz pluća. Prati me u stopu, ili sam samo tako ‘zabrijala’. No, što je tu je. Petra prati mak i mak prati Petru.
Veli, da ima sina zvao bi se Mak, a da ima kćer našla bi neku izvedenicu istog imena. I da, nisu za nju, priznaje, kolači samo posao, već istinski uživa u stvaranju, mirisima, okusima. Samo, priznaje treba od toga i živjeti. I zato, dok ne bude slastičarnice, bit će web shop svemu usprkos, koroni ponajprije.
– Korona nas je sve šutnula nogom i svima izbila zrak iz pluća. No, kako kažu; noga u guzicu je korak naprijed. Pa da vidimo ima li istine u tome.
U moru svega lošeg što nam je ova godina udijelila eto tako i jedne dobre, slatke vijesti, reklo bi se koroni u inat. Macaronsi Petre Jelenić su na dohvat ruke, a čini se da će to biti tek početak jedne veće priče. Inače, kako to piše na stranici Petraimak.com, navodno je Katarina Medici donijela macaronse iz Italije u Francusku, da bi te skromne suhe školjkice od badema evoluirale u svjetski poznatu slasticu. Macaronsi od pistacije, čokolade, vanilije, crnog ribiza, lješnjaka, malina te limuna, maka i meda, sve bez umjetnih boja, aroma i aditiva.