Foto: Pixabay
Njihov sadržaj organskog sumpora pomaže protiv sezonskih alergija
povezane vijesti
Pulpa datulje je vrlo bogata mineralnim solima, posebno magnezijem, ali i željezom, kalijem, cinkom, kalcijem, manganom i fosforom.
S druge strane, sadržaj vitamina je skromniji. Konkretno, tu su vitamini B skupine.
Datulje su vrlo kalorične: porcija od 100 g, što odgovara količini od desetak datulja, ima oko 270 kcal.
Njihov visok sadržaj kalorija čini ih idealnom hranom za konzumaciju u energetskim dijetama ili u situacijama umora ili slabosti.
Zbog toga se preporučuju u prehrani sportaša ili osoba koje se bave zahtjevnijim tjelesnim aktivnostima.
Ograničena je, međutim, koncentracija proteina i masti.
Svojstva datulja: dobrobiti za zdravlje
Zahvaljujući prisutnosti mineralnih soli poput kalija i magnezija, datulje potiču ravnotežu tekućina u tijelu i štite kardiovaskularni sustav.
Također su bogate fosforom koji je uglavnom poznat po tome što pomaže u radu mozga.
Općenito, visoka koncentracija minerala čini datulje izvrsnim prirodnim dodacima prehrani.
U ljekovita svojstva ovih plodova treba ubrojiti i protuupalno djelovanje, kako za dišne puteve – preporučuje se primjerice kod prehlada – tako i za upale crijeva.
Protiv zatvora
Često se povezuju s blagim laksativnim svojstvima pa ih tako često jedu ljudi koji pate od zatvora.
Da biste bolje iskoristili ova svojstva, preporuča se namočiti neke datulje u vodi preko noći i konzumirati ih ujutro, kada se pretvore u meku i sirupastu tvar.
Njihov sadržaj vlakana važan je za promicanje zdravog pražnjenja crijeva i prolaska hrane kroz crijevni trakt.
Jačaju kosti
Prisutnost mineralnih soli ( magnezija, željeza, kalija, cinka, kalcija, mangana i fosfora ) čini datulje važnim saveznikom u borbi protiv bolnih i iscrpljujućih bolesti kao što je osteoporoza.
Kao što znate, kosti s godinama postupno slabe, pa datulje mogu biti korisne za suzbijanje utjecaja vremena.
Djeluju protiv anemije
Koncentracija mineralnih soli, a posebice željeza u datuljama čini ih savršenim dodatkom prehrani za osobe koje pate od anemije.
Visoka razina željeza u ovom voću uravnotežuje intrinzični nedostatak željeza kod anemičnih pacijenata, povećava energiju i snagu te ublažava osjećaj umora.
Protiv alergija
Jedan od najzanimljivijih aspekata datulja je njihov sadržaj organskog sumpora.
Relativno je čest element u hrani, ali ima niz korisnih zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje alergijskih reakcija i sezonskih alergija.
Ublažite proljev
Kalij sadržan u datuljama i njihova laka probavljivost čine ih također prikladnima za osobe koje pate od kroničnog proljeva.
Topiva vlakna koja sadrže još su jedan razlog zašto datulje mogu biti korisne u ublažavanju proljeva, osiguravanju veće količine stolice i promicanju normalnog, zdravog funkcioniranja sustava za izlučivanje.
Za zdravlje živčanog sustava
Vitamini i kalij prisutni u datuljama također pomažu u očuvanju zdravlja i funkcionalnosti živčanog sustava.