Ljetna varijanta

Isprobajte tiramisu od ananasa, tradicionalni desert s egzotičnim dodirom

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

U ovom receptu mascarpone je u potpunosti zamijenjen grčkim jogurtom

Kada se tradicionalni desert spoji s okusom egzotičnog voća, rezultat je tiramisu od ananasa, ukusan desert koji se priprema u samo nekoliko minuta.


Voćni sok zamjenjuje kavu kao sirup za kekse, s doista ukusnim rezultatom.


Sastojci:


  • 100 g ananasa
  • 100 g piškota
  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 vrlo svježe jaje
  • 30 g šećera
  • 1/2 šalice nezaslađenog soka od ananasa
  • 1/2 čaše vode

Priprema: Pomiješajte nezaslađeni sok od ananasa s vodom u plitkoj, velikoj zdjeli i ostavite sa strane.


Ananas narežite na male komadiće i ostavite sa strane skupljajući sok koji ćete dodati u zdjelu.


Odvojiti bjelanjak od žumanjka. Započnite mućenjem bjelanjaka dok ne postane čvrst, koji ćete zatim ostaviti sa strane.


Sada umutite žumanjke sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu.


Jogurt sobne temperature izmiksati dok ne postane pjenast. Na kraju lagano miješajući kuhačom dodajte bjelanjak.


Ovoj kremi dodati polovicu izrezanog ananasa te umućene žumanjke.


Sada sastavite tiramisu. Lagano umočite piškote u sirup od ananasa i posložite ih na dno posude.


Prekrijte s kremom i komadićima ananasa.


Nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Ukrasite po želji.