Foto: Shutterstock
Konzumiranjem slatkiša slavio se kraj hladnog razdoblja i dolazak proljeća
povezane vijesti
Tradicija je da se slastice, posebno kalorične i pržene, jedu upravo u ovom razdoblju godine, između Sveta tri kralja i početka korizme.
Deserti koji se tradicionalno konzumiraju u ovo doba godine temelje se na “bogatim” sastojcima kao što su šećer, maslac, jaja i čokolada, koji su se u prošlosti smatrali luksuzom.
Oni su ukazivali na ideju obilja koje često nije bilo na stolovima običnih ljudi osim u posebnim trenucima godine.
Karneval uključuje tradiciju povezanu s poganskim slavljem zime i buđenja prirode, u kojem se konzumiranjem slatkiša slavio kraj hladnog razdoblja i dolazak proljeća.
Te su tradicije kasnije integrirane u kršćanske karnevalske proslave.
Slavlja, maske i veselje sastavni su dio tradicije, zajedno sa slatkišima, u mnogim kulturama vezani uz blagdansko i radosno ozračje slavlja.
Među omiljenim karnevalskim slasticama su i poznate talijanske chiacchiere za koje vam je potrebno:
- 250 g brašna
- 2 jaja
- 30 g omekšalog maslaca
- 30 g šećera
- ½ vrećice praška za pecivo
- šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema: Uzmite zdjelu i pomiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo, jaja, šećer, kockice maslaca i koricu limuna.
Sve pažljivo izmiješajte dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu.
Potom podijeliti na manje loptice i svaku razvaljajte valjkom na pobrašnjenoj podlozi, nastojeći dobiti što tanje listove.
Nazubljenim kotačićem izrežite pravokutnike otprilike 10×8 cm i u središnjem dijelu napravite male rezove.
Chiacchiere stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da odstoje pola sata u hladnjaku.
U međuvremenu zagrijte statičnu pećnicu na 180°.
Pecite ih oko četvrt sata.
Chiacchiere treba poslužiti ohlađene, a zatim ih posuti šećerom u prahu.
Možete ih umočiti do pola u otopljenu čokoladu i ostaviti da se stegne.