Stoljetna tradicija

Isprobajte talijanske chiacchiere, posebne slastice koje se vežu uz karneval

Šarlota Brnčić

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Konzumiranjem slatkiša slavio se kraj hladnog razdoblja i dolazak proljeća

Tradicija je da se slastice, posebno kalorične i pržene, jedu upravo u ovom razdoblju godine, između Sveta tri kralja i početka korizme.


Deserti koji se tradicionalno konzumiraju u ovo doba godine temelje se na “bogatim” sastojcima kao što su šećer, maslac, jaja i čokolada, koji su se u prošlosti smatrali luksuzom.


Oni su ukazivali na ideju obilja koje često nije bilo na stolovima običnih ljudi osim u posebnim trenucima godine.


Karneval uključuje tradiciju povezanu s poganskim slavljem zime i buđenja prirode, u kojem se konzumiranjem slatkiša slavio kraj hladnog razdoblja i dolazak proljeća.


Te su tradicije kasnije integrirane u kršćanske karnevalske proslave.


Slavlja, maske i veselje sastavni su dio tradicije, zajedno sa slatkišima, u mnogim kulturama vezani uz blagdansko i radosno ozračje slavlja.


Među omiljenim karnevalskim slasticama su i poznate talijanske chiacchiere za koje vam je potrebno:


  • 250 g brašna
  • 2 jaja
  • 30 g omekšalog maslaca
  • 30 g šećera
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • šećer u prahu za ukrašavanje

Priprema: Uzmite zdjelu i pomiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo, jaja, šećer, kockice maslaca i koricu limuna.


Sve pažljivo izmiješajte dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu.


Potom podijeliti na manje loptice i svaku razvaljajte valjkom na pobrašnjenoj podlozi, nastojeći dobiti što tanje listove.


Nazubljenim kotačićem izrežite pravokutnike otprilike 10×8 cm i u središnjem dijelu napravite male rezove.


Chiacchiere stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da odstoje pola sata u hladnjaku.


U međuvremenu zagrijte statičnu pećnicu na 180°.


Pecite ih oko četvrt sata.


Chiacchiere treba poslužiti ohlađene, a zatim ih posuti šećerom u prahu.


Možete ih umočiti do pola u otopljenu čokoladu i ostaviti da se stegne.