Tekstura za 10

Isprobajte recept za preukusnu kremastu palentu s parmezanom

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Neodoljiv prilog za koji će vam biti potrebno samo 5 sastojaka!

Palenta je doista neopjevani junak priloga, stoga vam serviramo nježan podsjetnik na prilog koji fantastično ide uz mnoga jela, ali se isto tako u njemu može uživati i samostalno, pogotovo kada je riječ o ovoj ukusnoj i kremastoj varijanti s parmezanom.


Za ovaj recept trebati će vam svega pet sastojaka, a ako slučajno nemate parmezan pri ruci, možete koristiti bilo koji drugi sir.


Sastojci


  • 600 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 240 ml mlijeka
  • 160 g palente
  • 2 žlice maslaca
  • 45 g ribanog parmezana
  • sol i papar po ukusu

Priprema


U loncu pomiješajte pileći/povrtni temeljac i mlijeko te blago začinite solju i paprom. Pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte palentu i smanjite vatru.


Povremeno promiješajte dok se ne smjesa ne sjedini i zgusne te kuhajte oko 20 minuta.


Na kraju dodajte maslac i parmezan te promiješajte da se sastojci sjedine (a ako palenta postane pregusta, dodajte još juhe ili mlijeka). To je to – uživajte u ukusnoj i kremastoj palenti!