Foto: iStock
Ne škodi i kuglica sladoleda od vanilije sa strane...
povezane vijesti
Galette je desert koji spada u okrilje francuske kuhinje. Radi se o domaćoj piti a koju možete nadjenuti različitim voćem.
Ako u zamrzivaču imate još kupina, sada je izvrsno vrijeme da ih iskoristite i pritom uživate u zamamnim okusima. Ne škodi i kuglica sladoleda od vanilije sa strane.
Sastojci
- 240g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
- 60g mljevenih badema
- naribana korica i sok jednog limuna
- 140g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 5 žlica ledene vode
- 500g kupina, smrznutih ili svježih
- 50g šećera u prahu
- 1 žlica kukuruznog brašna
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 1 žumanjak , istučen
- sladoled od vanilije po želji
Priprema
Stavite brašno, mljevene bademe i maslac u multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane poput pijeska, odnosno dok ne počne nalikovati krušnim mrvicama. Možete to učiniti i ručno, no imajte na umu da će trajati malo duže.
Postupno dodajte po žlicu limunovog soka i ledenu vodu dok se smjesa ne sjedini u mrvičastu teksturu koja se može oblikovati. Istresite tijesto na radnu ploču i oblikujte ga u kuglu. Stavite ga u plastičnu kutiju s poklopcem i ohladite u hladnjaku 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C (180°C ako koristite ventilator) te obložite lim za pečenje masnim papirom.
Stavite kupine (ako koristite smrznute neka ostanu smrznute), šećer (ostavite samo jedan prstohvat sa strane), kukuruzno brašno, cimet i limunovu koricu te preostali limunov sok. Lagano izmiješajte.
Na čistoj pobrašnjenoj površini valjkom razvaljajte tijesto na 5 mm debljine i prebacite ga na lim za pečenje.
Žlicom stavite smjesu od kupina u sredinu, ostavljajući rub od najmanje 5 cm. Podignite rubove tijesta prema unutra kako biste stvorili koricu. Na vrhu bi trebao ostati velik otvor.
Premažite umućenim žumanjkom i pospite preostalim šećerom.
Pecite oko 35 minuta te pripazite – ako galette prebrzo porumeni, pokrijte folijom preostalo vrijeme pečenja ili smanjite temperaturu pećnice.
Poslužite vruće u kriškama uz kuglicu kvalitetnog sladoleda, piše BBC Food.