Savršen za blagdane

Isprobajte čokoladni mousse poznatog Jamieja Olivera!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Kremast, ukusan i gotov za tren

Jeste li već u potrazi za idejama za božićne slastice ili biste se već danas htjeli razmaziti nečim slatkim? Donosimo savršen recept slavnog kuhara Jamieja Olivera: čokoladni mousse od samo pet sastojaka! Ovaj ukusni desert gotov je u samo nekoliko minuta i zagarantirano će oduševiti svačije nepce.


Sastojci za 6 porcija:


  • 200 g tamne čokolade (70% udjela kakaa)
  • 200 grama vrhnja
  • 4 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 1 prstohvat soli
  • Opcionalno:
  • 1 čaša višanja bez koštica (400 g)


Priprema:


Otopite čokoladu u zdjeli otpornoj na toplinu iznad lonca s vodom koja lagano ključa. Zatim maknite zdjelu iz lonca i ostavite da se čokolada ohladi oko 10 minuta. U drugoj zdjeli ručnom mikserom umutite vrhnje dok se ne formiraju vrlo mekani vrhovi. Uzmite jaja i odvojite bjelanjak i žutanjak. Zatim u vrhnje dodajte žumanjke zajedno sa šećerom i sve miksajte dok ne postane glatko. Od bjelanjaka s prstohvatom soli istucite čvrsti snijeg.


Ohlađenu čokoladu umiješajte u kremu, pa smjesu pažljivo kuhačom umiješajte u tučene bjelanjke. Za preljev, višnje zajedno sa sokom stavite u posudu za kuhanje umaka i pustite da se kuha na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Maknite sa štednjaka. Čokoladni mousse ravnomjerno rasporedite u šest čaša i ukrasite višnjama. Alternativno, možete koristiti drugo bobičasto voće, malo vrhnja ili nasjeckane orašaste plodove. Zatim ohladite ili odmah poslužite.