![](https://www.novilist.hr/wp-content/uploads/2022/10/pexels-team-picsfast-8753669-717x478.jpg)
Slasni umak idealan je za najukusnije obroke s divljači
povezane vijesti
S dolaskom hladnijih i tmurnijih dana, većina nas odmah počinje žudjeti za toplijom i zasitnijom hranom. Klasični smeđi umak koji savršeno ide uz razna pečenja mnogima se čini kompliciranim i predrasuda je da se apsolutno mora satima pripremati. No to nije tako, ovaj brzinski recept pomoći će vam da ovaj slasni umak spremite u puno kraćem vremenu!
Sastojci:
- Pola glavice luka
- Četvrtina veće mrkve
- Četvrtina poriluka
- 20 g celera
- 50 ml crnog vina
- 250 ml povrtnog temeljca
- Pola žličice koncentrata od rajčice
- Pola žlice brašna
- Četvrtina žlice senfa
- Par kapi umaka od soje
- Ulje
- 1 list lovora
- Sol i papar
Priprema:
Operite mrkvu, celer i poriluk te narežite na komade srednje veličine. Luk narežite na tanke kriške te ga pirjajte na tavi sve dok ne dobije lijepu smeđu boju. Potom dodajte ostalo povrće i pirjajte još pet minuta.
Dodajte koncentrat rajčice i dobro umiješajte.
Zatim dodajte brašno i opet miješajte. Ulijte vino i deglazirajte tavu.
Sljedeći korak je dodavanje temeljca, umaka od soje, senfa te soli i papra. Smanjite vatru i neka krčka 10 do 15 minuta. Nakon toga sadržaj tave izlijte kroz cjedilo u drugu tavu pa potom čistu tekućinu koju ste iscijedili zavrijte. Poslužite uz meso odmah dok je vruće. Dobar tek!