FOTO: iStock
Idealna i za vegane
povezane vijesti
Indijska kuhinja poznata je po svojoj raznolikosti i intenzivnim okusima koje stvaraju začini poput kurkume, korijandera, kumina, kardamoma, klinčića i cimeta. Često se kombiniraju za stvaranje dubokih i intenzivnih okusa.
Ljutina igra važnu ulogu i često je stvaraju čili papričice u tipičnim indijskim receptima. Odabrali smo pravi klasik indijske kuhinje, fino začinjenu krem juhu od rajčice. Poslužite uz naan ili rižu za sjajan jesenski obrok.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 6 većih rajčica (nasjeckanih)
- 1 glavica luka (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
- 1 komad đumbira (cca 2,5 cm, naribani)
- 1 zeleni čili (nasjeckan)
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1/2 žličice kurkume u prahu
- 1 žličica garam masala začinske mješavine
- 1/2 žličice čilija u prahu
- 1 žlica biljnog ulja
- 1 šalica povrtnog temeljca (ili vode)
- listovi svježeg korijandera (za ukras)
- sol i papar po ukusu
- malo kokosovog mlijeka (po želji)
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
Dodajte sjemenke kumina i pustite da krčkaju nekoliko sekundi. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i đumbir te pirjajte dok luk ne porumeni. Zatim dodajte nasjeckani zeleni čili, kurkumu, korijander, čili u prahu i garam masalu.
Začine pržite 1-2 minute da puste okus. Dodajte nasjeckane rajčice i kuhajte dok ne omekšaju i raspadnu se.
Ulijte temeljac i zakuhajte.
Smanjite vatru i pustite da lagano kuha. Umutite juhu u pire štapnim mikserom.
Posolite i popaprite. Za kremastiju konzistenciju možete dodati malo kokosovog mlijeka. Prije posluživanja ukrasite listićima svježeg korijandera.