Foto Pexels
Valja jedino pripaziti da se ne pretjeruje s količinom sastojaka
povezane vijesti
Ako ste puno jeli i želite antacid koji će vam pomoći u probavi, nema potrebe žuriti u ljekarnu ili raditi složene pripravke – dovoljna su samo tri sastojka, a jedan je voda.
Znamo da je rizik od prejedanja i natečenog trbuha uvijek iza ugla. Nažalost za mnoge od nas, ovo se može pogoršati žgaravicama ili općenito problemima s probavom.
Postoje mnogi lijekovi bez recepta koji vam mogu pomoći u borbi protiv ovog stanja, ali istina je da je aktivni sastojak koji se koristi u tim lijekovima isti koji možete pripremiti sa samo tri sastojka koja se nalaze u svim kuhinjama.
Natrijev citrat je zapravo prirodno rješenje za probavne probleme. Možda ste već pogodili sastojke, a to su:
- Voda
- Soda bikarbona
- Sok od limuna
Osobe koje pate od žgaravice obično se klone limuna koji sadrži limunsku kiselinu. Međutim, prirodna kiselost limuna snažno je prigušena lužnatošću sode bikarbone.
U praksi se dobiva neutralna otopina koja ipak može računati na blagotvorna svojstva limuna.
Postoje li kontraindikacije kod miješanja soka od limuna i sode bikarbone?
Morate biti oprezni kada koristite ova dva sastojka zajedno: iako oni prirodno međusobno djeluju stvarajući natrijev citrat, količine čine veliku razliku.
Visoka doza sode bikarbone može imati katastrofalne učinke kao što su:
- glavobolja
- mučnina i povraćanje
- bol u trbuhu
- umor
- prsnuće želuca
Posljednja opcija je, istina, najozbiljnija od svih. Iz tog razloga stručnjaci preporučuju otopiti pola žličice sode bikarbone u 125 ml vode.
Iako prekomjerne količine limunovog soka također mogu uzrokovati probleme, one su mnogo manje u usporedbi s onima zbog prevelike doze sode bikarbone.
Stoga budite vrlo oprezni pri pripremi ove otopine. Međutim, kada se pravilno kombiniraju, soda bikarbona i limunov sok pružit će vam trenutačni lijek za žgaravicu i probavne poteškoće.