Slasno

Imate viška jabuka? Isprobajte neodoljive pržene kolutiće

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Najbolje ih je poslužiti dok su još vrući

Prženi kolutići jabuka idealna su i slatka uvertira u jesen, a toliko su jednostavan desert da ćete se oduševiti!


Najbolje ih je poslužiti dok su još vrući, a za ekstra okus obložite ih šećerom obogaćenim cimetom.


Zamislite krafnu, ali od jabuka – sjajno!


Sastojci


  • 3-4 velike jabuke
  • ulje (za prženje)

Za smjesu:


  • 120 g brašna
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • pola žličice cimeta
  • 2 žlice bijelog šećera
  • 240 ml mlaćenice (ili isto toliko mlijeka pomiješanog s 1 žličicom bijelog octa)
  • 1 veliko jaje

Za šećerni premaz od cimeta:


  • 100 g bijelog šećera
  • pola žličice cimeta

Priprema


Zagrijte ulje u velikom plitkom loncu punom otprilike pet centimetara ulja, na srednjoj vatri.


U zdjeli srednje veličine počnite pripremati smjesu tako što ćete pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i šećer.


U maloj posudi promiješajte mlaćenicu i jaje.


Ubacite mlaćenicu i jaje u smjesu brašna i promiješajte.


U maloj zdjeli pomiješajte cimet i šećer za preljev, a zatim istresite na tanjur. Ostavite za sad sa strane.


Narežite jabuke na tanke okrugle kriške, te kalupom za kekse izdubite sredinu gdje su koštice i jezgra.


Umočite kriške jabuke u tijesto i ostavite da višak tijesta iscuri.


U zagrijano ulje stavljajte nekoliko kriški odjednom i pustite ih da se prže otprilike dvije minute, okrećući ih kad donja strana poprimi zlatnosmeđu boju. Pecite dok obje strane ne porumene jednako.


Izvadite iz ulja i stavite na papirnate ručnike da se ocijedi višak ulja.


Kriške jabuke umočite u smjesu cimet šećera i premažite s obje strane.


Poslužite vruće i uslast!