Slasno jelo

Imate starog kruha? Nemojte ga bacati, napravite panzanellu!

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Kao stvorena je za tople ljetne dane, kada su rajčice najukusnije!

Panzanella je odličan način da iskoristite stari kruh i jelo je kao stvoreno je za tople ljetne dane, kada su rajčice naukusnije!


U nastavku donosimo slastan recept koji je gotov za čas, pogotovo kada želite pojesti nešto ukusno, zdravo i nabrzaka.


Sastojci


  • šaka svježeg bosiljka
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus ekstra za prelijevanje
  • 1 žlica slanih opranih kapara
  • 300g starog kruha, narezanog na komadiće
  • 500g zrelih rajčica, opranih i narezanih
  • 55g tamnih maslina, bez koštica i narezanih
  • pola crvenog luka, sitno narezanog
  • 1 žlica vinskog octa
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema


Pomiješajte veći dio bosiljka (pritom ostavite nekoliko listova za ukrašavanje) u blender s uljem i kaparima.


Prebacite pola dobivene smjese u zdjelu, dodajte kruh i dobro promiješajte.


Stavite rajčice u veliku zdjelu za salatu, pomiješajte s većim dijelom maslina i crvenog luka, te još malo maslinovog ulja. Dodajte kruh, mješavinu ulja i ocat te promiješajte kako bi se kruh prekrio svim sokovima.


Premjestite salatu na pladanj za posluživanje, redajući kriške rajčice, masline, luk i kruh. Prelijte preostalim začinskim uljem i ukrasite listićima bosiljka i preostalim crvenim lukom i maslinama. Ponovno začinite solju i paprom i odmah poslužite, piše BBC Food.