Prepun vitamina

Imamo recept za ukusne rolice od kelja idealne za hladnije dane

Ana Braškić

Okusom i mirisom vratiti će vas u djetinjstvo

Rolice od kelja jelo su koje nije nepoznato u svjetskim kuhinjama, no u našem podneblju ponekad zaboravimo na raznovrsnost ove super namirnice.


Ukusne su i zdrave te idealne za hladnije dane.


U ovom receptu donosimo vam jednostavan i provjeren način pripreme rolica koje će vas okusom i mirisom vratiti u djetinjstvo!


Sastojci


Za osam osoba:


  • 8 listova kelja
  • 400 g mljevene govedine
  • 200 g svježih kobasica
  • 150 g poriluka
  • 70 g mrkve
  • 70 g ribanog parmezana
  • 16 ploški tanko rezane slanine
  • 2 dcl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • majčina dušica

Priprema


Kobasici uklonite ovojnicu te meso zgnječite. Poriluk očistite i narežite na ploške, mrkvu na kockice.


U tavi na malo ulja pirjajte poriluk i mrkvu na laganoj vatri nekoliko minuta, zatim dodajte kobasicu i mljeveno meso. Dobro promiješati i kuhati 10-ak minuta. Kada je meso spremno, maknuti sa strane, dodati parmezan, sol, papar i majčinu dušicu.


Listove kelja oprati i kuhati 5 minuta u slanoj vodi. Listove uroniti u hladnu vodu, posušiti, ukloniti najtvrđi dio te svaki puniti s 2 do 3 velike žlice nadjeva. Zarolati kao sarme, i svaku rolicu obložiti s dvije ploške slanine.


U tavi zagrijati malo ulja, pržiti rolice sa svih strana. Rolice izvaditi iz tave. U tavu uliti bijelo vino, dobro promiješati i pustiti da se zgusne. Rolice od kelja poslužiti s umakom i po želji uz pire krumpir.