Jednostavna verzija

Imamo recept za neodoljivu i kremastu juhu od pečene cvjetače

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ako u hladnjaku imate glavicu cvjetače, vjerojatno imate sve ostalo što vam treba

Juha od cvjetače neopjevani je junak jela na žlicu, a recept koji vam donosimo jamči kremastu, raskošnu i ukusnu juhu koju ćete jedva čekati ponovno jesti.


Radi se o veoma jednostavnoj verziji koja zahtijeva samo osnovne sastojke koji zajedno stvaraju nevjerojatan okus.


Ako u hladnjaku imate glavicu cvjetače, vjerojatno imate sve ostalo što vam treba!


Sastojci


  • 1 velika glavica cvjetače izrezana na veličine zalogaja
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • morska sol
  • 1 srednji crveni luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta ili mljevena
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 2 žlice neslanog maslaca
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina, vlasca i/ili mladog luka za ukrašavanje

Priprema


Zagrijte pećnicu na 220°C.


Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje radi lakšeg čišćenja, te na njega stavite nasjeckanu cvjetaču i prelijte ju s dvije žlice maslinovog ulja i lagano ju okrećite i miješajte po limu dok se ravnomjerno ne prekrije.


Posložite cvjetaču u jednom sloju po limu i lagano pospite solju. Pecite dok cvjetača ne omekša i ne bude karamelizirana na rubovima, 25 do 35 minuta, napola ju vremena okrećući.


Kad je cvjetača skoro gotova, u loncu za juhu zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja na srednjoj vatri, dodajte luk i ¼ žličice soli. Kuhajte, povremeno miješajući, dok luk ne omekša i postane proziran, 5 do 7 minuta.


Dodajte češnjak i nastavite neprestano miješati dok ne zamiriše, oko 30 sekundi, a zatim dodajte temeljac.


Stavite sa strane četiri komada najljepše pečenih cvjetića cvjetače za ukras, a preostalu cvjetaču prebacite u lonac.


Pojačajte vatru na srednje jaku i pustite da zakuha, a zatim smanjite vatru koliko je potrebno da lagano krčka. Kuhajte uz povremeno miješanje 20 minuta kako bi se okusi stopili.


Nakon što je juha gotova, maknite lonac s vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Zatim pažljivo premjestite vruću juhu u blender, a po potrebi miksajte u serijama. Alternativno, koristeći štapni misker juhu možete izmiksati i direktno u loncu.


Dodajte maslac i miksajte dok ne postane glatko. Dodajte limunov sok i muškatni oraščić i ponovno izmiksajte. Dodajte još soli po ukusu.


Pojedinačne zdjelice juhe ukrasite po jednim pečenim cvjetićem cvjetače i pospite nasjeckanim peršinom, zelenim lukom i/ili vlascem, preporuča Cookie and Kate.