Bogatstvo aroma

Imamo recept za neodoljivi vegetarijanski curry od bijelog graha

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Istovremeno je nutritivno bogat zahvaljujući kombinaciji vlakana, proteina i zdravih masnoća

Curry od bijelog graha ukusan je i hranjiv vegetarijanski obrok koji se lako priprema, a bogat je aromama indijske kuhinje.


Ovaj curry često se poslužuje uz kuhanu rižu ili naan kruh što upotpunjuje obrok, no možete ga jesti i samostalno.


Dodatno ga možete ukrasiti svježim listovima korijandera, te je idealan za hladnije dane jer pruža osjećaj topline i sitosti, a istovremeno je nutritivno bogat zahvaljujući kombinaciji vlakana, proteina i zdravih masnoća.


Sastojci


  • 2 žlice ulja uljane repice (ili nekog drugog)
  • 2 sitno nasjeckane glavice luka
  • 1 žlica sitno naribanog đumbira
  • 3 velika češnja češnjaka, sitno naribana
  • 1 crvena čili papričica, očišćena od sjemenki i narezana na ploške
  • 2 konzerve bijelog graha
  • 2 žličice vegete u prahu
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 2 velike žlice curry praha
  • 400 g sjeckane rajčice
  • 1 patlidžan), narezan na kockice
  • 15 g nasjeckanog korijandera
  • 250 g integralne riže

Za raitu (prilog sa strane):


  • 2 manje banane, oguljene i sitno nasjeckane
  • sol pola limete
  • četvrtina sitno nasjeckanog krastavca
  • 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
  • 1 crvena čili papričica, očišćena od sjemenki i narezana na ploške

Priprema


Zagrijte ulje u tavi koja se ne lijepi i na srednje jakoj vatri pržite luk oko osam minuta dok ne omekša.


Dodajte đumbir, češnjak i čili i dinstajte još nekoliko minuta.


Odmjerite 300 ml tekućine iz konzerve graha u vrč i umiješajte vegetu da napravite temeljac (ne brinite ako je smjesa gusta ili grudasta jer će se otopiti u tavi).


U tavu dodajte sjemenke kumina i curry prah, a zatim rajčice, grah i patlidžan.


Dodajte temeljac koji ste napravili i zagrijte do vrenja.


Smanjite vatru na srednje nisku, poklopite i pirjajte pola sata minuta dok povrće ne omekša. Umiješajte pola korijandera, pa maknite s vatre.


Za raitu, ubacite banane u sok od limete. Dodajte krastavac, luk, čili i preostali korijander.


Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju i poslužite s polovicom curryja i raite.