Zvuči nemoguće?

Imamo recept za mramorni kolač bez jaja i maslaca

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sočnost neće uopće patiti

Recept za kolač bez jaja i maslaca? Možda na prvu ne zvuči kao nešto što će rezultirati sočnim kolačem, ali ovaj mramorni kolač odmah dokazuje suprotno!


Brzo se i jednostavno priprema, a povrh svega nevjerojatno je ukusan. Ni ne primijetite da nedostaju dva uobičajena sastojka.


Uvjerite se sami i isprobajte, kladimo se da ćete ovaj klasični kolač ubuduće češće peći u ovoj verziji.



Sastojci:


  • 400 g brašna
  • 325 g šećera
  • 350 ml mlijeka, plus 1 dodatna žlica
  • 1 pakiranje praška za pecivo
  • 1 pakiranje vanilin šećera
  • 175 ml ulja
  • 40 g kakaa u prahu
  • 1 prstohvat soli

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Mateja Krvarić Zobec (@uvijekgladna)



Priprema:


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup za torte ili kalup za kruh. U posudi za miješanje pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Zatim dodajte ulje i mlijeko i sve promiješajte. Trećinu tijesta prebacite u drugu zdjelu. Za tamno tijesto dodajte kakao prah i jednu žlicu mlijeka. Sve zajedno izmiješajte.


U kalup naizmjenično sipajte svijetlo i tamno tijesto. Na kraju provucite vilicom da napravite mramorni uzorak. Stavite posudu za pečenje u pećnicu i pecite kolač oko 60 minuta (napravite test štapićima!). Gotov mramorni kolač izvadite iz pećnice, stavite na rešetku i ostavite da se ohladi. Izvadite iz kalupa tek kad se potpuno ohladi.


Prije posluživanja mramorni kolač možete oplemeniti po želji. Kao preljev idealni su šećer u prahu ili čokoladna glazura. Alternativno, možete ga također dodati nasjeckane orašaste plodove ili čokoladne kapljice.