Omiljena ljetna namirnica

Imamo neke osvježavajuće ljetne recepte uz koje ćete iskoristiti lubenicu do zadnje kriške

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Savršena ljetna namirnica idealna je za kreiranje brojnih jela i napitaka

Ljeto je nezamislivo bez sočne i osvježavajuće lubenice. No, često se dogodi da ostane nekoliko komada nakon velikih obiteljskih okupljanja ili roštiljanja. 


Umjesto da ih bacite, zašto ne biste iskoristili te ostatke za pripremu ukusnih i osvježavajućih napitaka, kolača i drugih jela? U nastavku vam donosimo nekoliko kreativnih recepata koji će vam pomoći iskoristiti lubenicu do posljednje kriške.



FOTO: iStock

Osvježavajući napitak od lubenice


Sastojci:


  • 4 šalice nasjeckane lubenice (bez koštica)
  • 1 limeta (iscijeđen sok)
  • 1-2 žlice meda (po želji)
  • 1 šalica hladne vode
  • Ledeni kockice
  • Svježa menta za ukras

Priprema:


U blender stavite lubenicu, sok od limete, med i hladnu vodu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.


Procijedite kroz sitno cjedilo ako želite odstraniti pulpu. Poslužite s ledom i ukrasite svježom mentom.



FOTO: iStock

Kolač od lubenice


Sastojci za biskvit:


  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g naribane lubenice (iscijediti višak tekućine)

Sastojci za kremu:


  • 500 ml mlijeka
  • 1 vanilin puding
  • 3 žlice šećera
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 g lubenice (sitno nasjeckane i ocijeđene)

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 180°C. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte naribanu lubenicu.


Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje i pecite 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno. Za kremu skuhajte puding s mlijekom i šećerom prema uputama na pakiranju. Ohladite. Umutite vrhnje za šlag i pomiješajte ga s ohlađenim pudingom i sitno nasjeckanom lubenicom. Premažite ohlađeni biskvit kremom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.



FOTO: iStock

Sladoled s lubenicom


Sastojci:


  • Ostatci lubenice (narezane na kockice)
  • Vaš omiljeni sladoled (preporučujemo vaniliju ili limun)
  • Svježa menta ili bosiljak za ukras

Priprema:


Na tanjure posložite kockice lubenice. Na vrh svake kockice stavite kuglicu sladoleda. Ukrasite svježom mentom ili bosiljkom. Poslužite odmah dok je sladoled hladan.



FOTO: iStock

Salata od lubenice i feta sira


Sastojci:


  • 3 šalice kockica lubenice
  • 1 šalica kockica fete sira
  • 1/2 crvenog luka (tankih kriški)
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježa menta ili bosiljak za ukras

Priprema:


U velikoj zdjeli pomiješajte lubenicu, fetu i crveni luk. U maloj zdjelici umutite maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i papar. Prelijte preljev preko salate i nježno promiješajte. Ukrasite svježom mentom ili bosiljkom.


Ostatci lubenice ne moraju završiti u smeću. Uz malo mašte i nekoliko dodatnih sastojaka, možete ih pretvoriti u ukusne napitke, kolače, salate i još mnogo toga. Isprobajte ove recepte i uživajte u osvježavajućim okusima ljeta.