Gotovi u tren oka!
povezane vijesti
PEPERONATA
Foto: iStock
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 minuta pripreme, 50 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 1 kg zelene, crvene i žute paprike
- 400 g ljubičastog luka
- 400 g pasate od rajčica
- 40 g maslinova ulja
- 2 režnja češnjaka
- sol, papar
Priprema: Paprikama ukloniti sjemenke, oprati ih
i narezati na trake. Ljubičasti luk očistiti i narezati na polukrugove.
U lonac staviti maslinovo ulje i očišćene režnjeve češnjaka.
Kad češnjak zamiriše, dodati ljubičasti luk i dinstati na laganoj vatri 15 minuta. Zatim dodati papriku i povremeno miješajući dinstati poklopljeno još 10 minuta. Kada paprika omekša, ukloniti režnjeve češnjaka i dodati pasiranu rajčicu, začiniti solju i paprom. Ponovo poklopiti i kuhati još 15-ak minuta na laganoj vatri. Kada je jelo gotovo može se jesti samostalno ili kao prilog.
Poslužuju se i na brusketama, uz tjesteninu ili rižu.
Odlično je i hladno, a u hladnjaku se može čuvati od dva do tri dana. Ako želite, umjesto pasirane rajčice možete koristiti i svježu rajčicu u istim omjerima, a na kraju kuhanja možete dodati svježi bosiljak ili nasjeckani peršin.
LJETNE TORTILJE
Foto: iStock
Težina: jednostavno
Vrijeme: 25 minuta pripreme, 10 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 400 g pilećih prsa
- 1 rajčica
- 1 paprika
- nekoliko listova zelene salate
- 1 manja tikvica
- sol, papar
- 1 ljutika
- 150 g kukuruza iz limenke
Za dressing:
- grčki jogurt
- 2 žlice majoneze
- sol, papar
Priprema: Pileća prsa začiniti solju i paprom te ispeći. Pustiti da se malo ohlade te narezati na trakice.
Rajčicu narezati na kockice. Papriku oprati te narezati na trakice i po želji kratko ispeći na malo ulja. Tikvicu narezati na kockice i kratko ispeći na tavi.
Salatu narezati na trakice. Ljutiku narezati na tanke polukrugove. Kukuruz isprati.
U zdjelici pomiješati grčki jogurt, majonezu, sol i papar.
Tortilje zagrijati na tavi te puniti svim navedenim sastojcima, staviti malo dressinga te zamotati. Za ovo jelo možete koristiti i meso koje vam je ostalo od pečenja.
SALATA OD KRUMPIRA I KRASTAVACA
Foto: iStock
Težina: jednostavno
Vrijeme: 20 minuta pripreme, 30 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 1 krastavac
- 2 ljutike
- 6 cherry rajčica
- 80 g feta sira
- 12 crnih maslina bez koštica
- 800 g krumpira
Za dressing:
- 6 žlica maslinova ulja
- 3 žlice mlake vode
- 3 žlice soka od limuna
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica meda
- 1 žličica senfa
- origano, sol, papar
Priprema: Krumpire oprati i staviti kuhati u kori s neoguljenim režnjem češnjaka.
Ovisno o veličini krumpira trebat će vam od 30 do 45 minuta. Kada je krumpir kuhan, pustiti ga da se malo ohladi, oguliti i narezati na ploške debele 1 centimetar. Kuhani češnjak sačuvati za dressing. Krastavac narezati na ploške, ako želite koru, ne morate guliti.
Ljubičasti luk očistiti i narezati na tanke ploške. Rajčice prepoloviti.
U posudu staviti sastojke za dressing: ulje, vodu, sok od limuna, med, senf te kuhani češnjak kojem ste uklonili koru te ga zgnječili vilicom. Začiniti solju i paprom te izraditi štapnim mikserom.
U zdjelu staviti sve sastojke, začiniti dressingom te promiješati. Na kraju staviti izmrvljeni feta sir i origano.
Poslužiti odmah ili staviti u hladnjak do posluživanja. Ova salata može se jesti kao samostalno jelo ili poslužiti kao prilog pečenom mesu.