Ukusno

Imamo 3 slasna recepta za brza i zdrava jela, super su za vruće dane

Ana Braškić

Gotovi u tren oka!

PEPERONATA



Foto: iStock

Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 minuta pripreme, 50 minuta kuhanja


Sastojci za 4 porcije:


  • 1 kg zelene, crvene i žute paprike
  • 400 g ljubičastog luka
  • 400 g pasate od rajčica
  • 40 g maslinova ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • sol, papar

Priprema: Paprikama ukloniti sjemenke, oprati ih
i narezati na trake. Ljubičasti luk očistiti i narezati na polukrugove.


U lonac staviti maslinovo ulje i očišćene režnjeve češnjaka.


Kad češnjak zamiriše, dodati ljubičasti luk i dinstati na laganoj vatri 15 minuta. Zatim dodati papriku i povremeno miješajući dinstati poklopljeno još 10 minuta. Kada paprika omekša, ukloniti režnjeve češnjaka i dodati pasiranu rajčicu, začiniti solju i paprom. Ponovo poklopiti i kuhati još 15-ak minuta na laganoj vatri. Kada je jelo gotovo može se jesti samostalno ili kao prilog.


Poslužuju se i na brusketama, uz tjesteninu ili rižu.


Odlično je i hladno, a u hladnjaku se može čuvati od dva do tri dana. Ako želite, umjesto pasirane rajčice možete koristiti i svježu rajčicu u istim omjerima, a na kraju kuhanja možete dodati svježi bosiljak ili nasjeckani peršin.


LJETNE TORTILJE



Foto: iStock

Težina: jednostavno


Vrijeme: 25 minuta pripreme, 10 minuta kuhanja


Sastojci za 4 porcije:


  • 400 g pilećih prsa
  • 1 rajčica
  • 1 paprika
  • nekoliko listova zelene salate
  • 1 manja tikvica
  • sol, papar
  • 1 ljutika
  • 150 g kukuruza iz limenke

Za dressing:


  • grčki jogurt
  • 2 žlice majoneze
  • sol, papar

Priprema: Pileća prsa začiniti solju i paprom te ispeći. Pustiti da se malo ohlade te narezati na trakice.


Rajčicu narezati na kockice. Papriku oprati te narezati na trakice i po želji kratko ispeći na malo ulja. Tikvicu narezati na kockice i kratko ispeći na tavi.


Salatu narezati na trakice. Ljutiku narezati na tanke polukrugove. Kukuruz isprati.


U zdjelici pomiješati grčki jogurt, majonezu, sol i papar.


Tortilje zagrijati na tavi te puniti svim navedenim sastojcima, staviti malo dressinga te zamotati. Za ovo jelo možete koristiti i meso koje vam je ostalo od pečenja.


SALATA OD KRUMPIRA I KRASTAVACA



Foto: iStock

Težina: jednostavno


Vrijeme: 20 minuta pripreme, 30 minuta kuhanja


Sastojci za 4 porcije:


  • 1 krastavac
  • 2 ljutike
  • 6 cherry rajčica
  • 80 g feta sira
  • 12 crnih maslina bez koštica
  • 800 g krumpira

Za dressing:


  • 6 žlica maslinova ulja
  • 3 žlice mlake vode
  • 3 žlice soka od limuna
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica senfa
  • origano, sol, papar

Priprema: Krumpire oprati i staviti kuhati u kori s neoguljenim režnjem češnjaka.


Ovisno o veličini krumpira trebat će vam od 30 do 45 minuta. Kada je krumpir kuhan, pustiti ga da se malo ohladi, oguliti i narezati na ploške debele 1 centimetar. Kuhani češnjak sačuvati za dressing. Krastavac narezati na ploške, ako želite koru, ne morate guliti.


Ljubičasti luk očistiti i narezati na tanke ploške. Rajčice prepoloviti.


U posudu staviti sastojke za dressing: ulje, vodu, sok od limuna, med, senf te kuhani češnjak kojem ste uklonili koru te ga zgnječili vilicom. Začiniti solju i paprom te izraditi štapnim mikserom.


U zdjelu staviti sve sastojke, začiniti dressingom te promiješati. Na kraju staviti izmrvljeni feta sir i origano.


Poslužiti odmah ili staviti u hladnjak do posluživanja. Ova salata može se jesti kao samostalno jelo ili poslužiti kao prilog pečenom mesu.