"Ideja mi ne nedostaje, eventualno malo vremena", Marin Starčić
"Već godinama skupljam bilje za čajeve i sirupe za osobne potrebe, počeo sam proizvoditi sirupe od različitog bilja, a zahvaljujući dobrim reakcijama kupaca malo-pomalo širio sam asortiman", govori Starčić
povezane vijesti
Liburnijsko bilje od nedavno je zastupljeno i u čašama hladnih napitaka, koktelima, ali i kao preljev za slastice. Rezultat je to strasti Marina Starčića prema prirodi i skupljanju biljaka, koji je pokrenuo vlastiti brend Plantae Liburnae, što na latinskom znači Bilje Liburnije, te pod logotipom i sloganom »Enjoy Nature« započeo proizvodnju dvadesetak vrsta sirupa od cvjetova i listova samoniklog bilja Istre i Liburnije, točnije onih s obronaka Učke i Ćićarije.
U pripremi ne koristi nikakve kemijske dodatke, a sastav sirupa je, kako kaže, jednostavan – list ili cvijet biljke, šećer, limun i voda.
– Proizvodnjom sirupa za tržište bavim se dvije godine, a sama ideja nastala je kad sam jednom prilikom napravio puno više sirupa negoli mi je bilo potrebno za moje kućne potrebe i ponudio višak kolegama na poslu. Kako im se sirup svidio, u dva dana sam prodao sirupe.
Budući da već godinama skupljam bilje za čajeve i sirupe za osobne potrebe, počeo sam proizvoditi sirupe od različitog bilja, a kako su povratne reakcije kupaca bile više nego dobre-malo-pomalo širio sam asortiman.
Do sada sam radio sirupe od cvijeta i bobica bazge, cvijeta i lista kadulje, mente, melise (matičnjaka), stolisnika, lovora, ružmarina, jorgovana, ljubičice, tratinčice, jasmina, bobica gloga i šipka, cvijeta gloga, divljeg šipka, maslačka, koprive, bagrema, lavande i ruže.
Jedini sastojak koji kupujem je mješavina biođumbira, limuna i kurkume, govori Starčić dodajući da se svaki sirup priprema, obrađuje i proizvodi na poseban način.
Učinkovita metoda
– Recepture su metodom »pokušaja i pogrešaka« u dvije godine dovedene do optimuma ravnoteže intenziteta okusa biljke u sirupu i slatkoće. Bilje isključivo berem na ekološki čistim lokacijama Učke i Ćićarije.
Trenutačno se cjelokupnim procesom, od branja, kuhanja i pakiranja, bavim sam uz pomoć djece i partnerice. Sve biljke koje koristim osim svog specifičnog okusa imaju i terapeutski učinak, tako da osim osvježenja i gašenja žeđi imaju i dodatne korisne karakteristike.
Iako sam i prije početka rada sa sirupima poznavao specifičnosti biljaka, nakon što sam pokrenuo ovaj posao stekao sam dodatna znanja i dodatno »potpirio« svoju strast boravka u prirodi i ljubav prema biljkama te svemu onome što nam one pružaju, rekao je Starčić, koji u svojoj ponudi ima 22 vrste sirupa, međutim, naglašava da je većina njih sezonska, odnosno sirovine nisu dostupne cijele godine, pa za neke treba počekati dolazak proljeća.
– Sezona branja, prvenstveno nekih cvjetova, jako je kratka, otprilike petnaestak dana, stoga još nisam u mogućnosti zbog nedostatka vremena proizvoditi veće količine.
Izazov predstavlja to što je sezona cvjetanja većine biljaka potrebnih za proizvodnju sirupa u veoma kratkom vremenskom periodu – mjesec dana od sredine travnja do sredine svibnja, dodaje Starčić, koji je izuzetno zadovoljan interesom za njegove sirupe.
Usmena predaja
– S obzirom na trenutačno skroman marketing i oslanjanje na osobni pristup kupcu i prijenos informacija »usta do usta«, veoma sam zadovoljan interesom. Mnoge kupce sam pridobio tako što su čuli o sirupima od nekoga drugog. Budući da sam već imao vlastiti obrt za poslovno savjetovanje, isti sam doregistrirao za proizvodnju pića i skupljanje biljaka tako da mogu nesmetano poslovati s pravnim osobama.
Sirupe sam u početku isključivo pakirao u boce od 0,75 l, ali sam ih ovog proljeća želio ponuditi u sklopu ugostiteljskih objekata te sam ih kao »jednokratne doze« počeo pakirati u male staklene bočice zapremine 0,04 l, što je dovoljno za dobiti količinu soka od 3-4 dcl, odnosno jednu čašu.
Nisam mogao pretpostaviti koliki će biti interes za sirupe u kafićima, pa sam se orijentirao na njih par, tako da su u ponudi bili u Bamba baru i Calypsu te u restoranima Galeb u Ičićima, Archie’s pubu u Iki te dio asortimana u caffe baru Eugenian u Opatiji. Velike boce plasirao sam i u suvenirnicama u Lovranu i Ičićima, govori Starčić, koji je liburnijskoj javnosti poznat po svom društvenom i političkom angažmanu, posebno onom u Mjesnom odboru Ičići, mjestu u kojem živi sa svojom obitelji.
Prioriteti
– Kako sam prilično nemirnoga duha, bavio sam se, te se i dalje bavim, mnogim aktivnostima. Društveno sam angažiran u politici i mjesnom odboru, još uvijek aktivno igram nogomet, radim u odjelu financija ACI-ja, vodim vlastiti obrt, član sam Upravnog vijeća Thalassoterapije, odgajam dvoje tinejdžera, pa sam se početkom pokretanja posla sa sirupima morao nečega »odreći«. Izbor je tako pao na političko djelovanje.
Od moje dvije strasti, prema društvenim aktivnostima i prirodi, ipak je prevagnula ova potonja. Više od 20 godina bio sam kroz razna tijela društveno i politički angažiran, tako da sam odlučio posvetiti se konačno sebi i nekim svojim prioritetima. Živim u Ičićima s djecom i ocem u obiteljskoj kući.
Sin sljedeće godine kreće u srednju školu, a kći na fakultet, te su zahtjevi, pogotovo financijske prirode, sve veći. Stoga se nadam da ću svoju strast prema prirodi pretočenu u sirupe nadograđivati i dalje.
Ideja mi ne nedostaje, eventualno malo vremena, ali s obzirom na to da me život naučio u kratko vrijeme organizirati se i prilagoditi situaciji, ne sumnjam da ću priču o liburnijskim sirupima širiti i dalje te je približiti široj publici, zaključio je Starčić.