Foto: iStock
Zvuči kao super opcija za ljetni desert!
povezane vijesti
Moramo priznati, ova kombinacija i nije tako česta, ali izgleda neodoljivo!
U biti, spoj lubenice i cheesecakea zvuči kao super opcija deserta za tople ljetne dane, a za čiju izradu vam neće trebati puno vremena.
Recept donosimo u nastavku!
Sastojci
Za bazu:
- 100 g maslaca
- 300 g zobenih keksiju
Za kremu:
- 500 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- korica od jednog limuna
- sok od jednog limuna
- 400 g vrhnja za šlag
Za preljev od lubenice:
- 5 g listića želatine
- 300 g lubenice, zrele, i pasirane, na sobnoj temperaturi
- 20 g granuliranog šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne žličice crvene prehrambene boje, po želji
Priprema
Prvo krenite pripremati bazu, tako što ćete maslac otopiti u loncu na srednjoj vatri 2-3 minute ili u mikrovalnoj pećnici na jednu minutu. U sjeckalici usitnite kekse dok ne postanu prah, a kad ih usitnite pomiješajte ih s otopljenim maslacem.
Dobivenu smjesu rasporedite u okrugli lim za torte i dobro pritisnite dnom čaše. Stavite u hladnjak.
Dok se hladi, pripremite kremu od sira tako što ćete u zdjelu dodato ohlađeno vrhnje, koje ćete potom miksati najprije na niskoj brzini jednu minutu, a zatim na velikoj dok krema ne dobije teksturu poput jogurta. Nemojte pretjerati!
U zdjeli dobro umutite krem sir sa šećerom u prahu. Dodajte limunovu koricu i sok, dobro miješajući. Zatim u serijama dodajte šlag i dobro miješajte lopaticom dok se ne sjedini.
Kremu prelijte preko kore, površinu zagladite špatulom i stavite u hladnjak na 3 sata da se krema ohladi i stisne ili u zamrzivač na 1 sat i 30 minuta.
Zatim napravite umak od lubenice, tako što ćete listiće želatine staviti u hladnu vodu. U lonac dodajte pire od lubenice zajedno sa šećerom i miješajte par minuta na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi.
Maknite s vatre, listiće želatine dobro ocijedite i dodajte u vruću smjesu. Dobro promiješajte dok se ne otope te dodajte ekstrakt vanilije i crvenu prehrambenu boju po želji..
Pustite da se smjesa potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10 do 15 minuta.
Žlicom prelijte umak od lubenice, pažljivo, tako da prekrije cijelu površinu. Ponovno stavite desert u hladnjak, dok se umak ne ohladi, stabilizira i ne postane gusti žele.