FOTO/IG @gastrostoria
Sočno i hraskavo slatko jelo koje uvijek oduševi
povezane vijesti
Ovaj recept za sočni kolač od marelica ukusna je ljetna voćna slastica. Slatko je i sočno jelo, a hrskavi preljev s maslacem jednostavno je neodoljiv!
Ako ste imali dovoljno sreće da se domognete svježih marelica i tražite recepte za slastice s ovim božanstvenim voćem, onda jednostavno morate probati ovu svježu poslasticu! Voćni nadjev slatko-trpak je i sočan s primjesom cimeta i đumbira.
Za punjenje:
- 6 šalica svježih marelica (bez koštica i narezanih na kriške (ne treba guliti))
- korica jednog malog limuna (oko ½ žličice)
- 1 žlica kukuruznog škroba
- ½ žličica mljevenog đumbira
- ½ žličica mljevenog cimeta
- ½ šalice meda
Za preljev:
- 1 šalica zobi
- ¾ šalice bijelog brašna
- 1 žličica cimeta
- ¼ žličica soli
- 6 žlica maslaca
- 3 žlice čistog javorovog sirupa (ili smeđeg šećera *)
Upute za sočni kolač od marelica
Napravite punjenje:
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Lagano poprskajte posudu za pečenje sprejom za kuhanje.
U veliku zdjelu ubacite marelice, koricu limuna, kukuruzni škrob, đumbir i cimet. Lagano miješajte dok marelice ne budu ravnomjerno obložene začinima, a zatim lagano umiješajte med. Ulijte u pripremljenu posudu za pečenje.
Napravite preljev:
U srednje velikoj posudi pomiješajte zob, bijelo brašno, cimet i sol. Dodajte kockice maslaca i prstima umiješajte maslac u mješavinu zobi dok se ne počne skupljati i dok komadići maslaca nisu mali. Umiješajte javorov sirup. Posipajte preljev preko marelica.
Pecite u zagrijanoj pećnici dok nadjev ne postane pjenast, a preljev zlatno smeđe boje, 30-32 minute. Prije posluživanja pustite da se malo ohladi.