Foto: iStock, Prekratak dan
Osim što je ukusan, izuzetno je hranjiv!
povezane vijesti
Kalja
Foto: iStock
Težina: jednostavno
Vrijeme: 20 minuta pripreme, sat i 20 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 1 kg mlade janjetine
- 1,3 kg mladog kupusa
- 1 manji crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 2 lista lovora
- malo ljute papričice, po želji
- grančica ružmarina i timijana
- 1 dec bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol, papar u zrnu
Priprema:
U velikoj i dubokoj posudi ugrijati maslinovo ulje i složiti narezanu janjetinu. Janjetinu treba popeći sa svih strana da dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Nakon desetak minuta pečenja ubaciti narezani crveni luk i nastaviti pirjati na laganijoj vatri. Preliti bijelim vinom, staviti ružmarin, timijan, ljutu papričicu, narezani češnjak pa posoliti i popapriti. Poklopiti i pirjati još desetak minuta. Mladi kupus narezati na četvrtine, složiti na janjetinu i dodati lovorove listove. Pirjati i povremeno protresti lonac da jelo ne zagori. Nakon što je gotovo, pustiti da se malo ohladi i poslužiti uz lešo krumpir.
Krpice sa zeljem
Foto: Prekratak dan
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 20 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 400 g krpica
- 1 manja glavica kupusa
- 1 žlica svinjske masti
- 1/2 žlice šećera
- 1 manja glavica kapule
Priprema:
Kupus narezati na rezance pa ga usitniti na kockice. Zagrijati mast, dodati kapulu, malo popirjati, zatim dodati kupus, posoliti i pirjati dok kupus ne omekša. Zatim dodati šećer i nastaviti još malo pirjati. Krpice zasebno skuhati, dodati kupusu, sve popapriti i može se dodati malo vode od krpica ako je pregusto.
Odresci kupusa
Foto: iStock
Težina: jednostavno
Vrijeme: 5 minuta pripreme, 25-30 minuta pečenja
Sastojci za 4 porcije:
- 1 glavica zelenog kupusa, manja
- 60 ml maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice mljevenog crnog papra
- 1 limun
- svježe ribani sir
Priprema:
Kupusu odrezati korijenasti kraj i izrezati kupus na kriške debljine oko 2 cm. Zagrijati pećnicu na 200°C, a lim za pečenje obložiti papirom za pečenje te naslagati narezani kupus. U maloj posudi pomiješati maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. Kuhinjskim kistom premazati obje strane kupusa. Peći od 25 do 30 minuta, ili dok ne postane hrskav na rubovima i mekan u sredini. Pečeni kupus začiniti sokom limuna i posipati parmezanom. Poslužiti vruće.
Coleslaw salata
Foto: iStock
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 10 kuhanja
Sastojci za 6 porcija:
- 1 kg sitno nasjeckanog zelenog kupusa
- 200 g naribane mrkve
- 200 g majoneze
- 200 g kiselog vrhnja ili milerama
- 1 i pol žlica jabučnog octa
- 2 žličice senfa
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Pomiješati majonezu, vrhnje ili mileram, ocat, senf, šećer i sol. Naribati na trakice kupus i mrkvu, pa preliti preljevom i sve dobro promiješati. Ostaviti u hladnjaku najmanje 20 minuta prije posluživanja, a najbolje 2 sata ili preko noći. Prije posluživanja još jednom dobro promiješati.