Uživanje u okusu

Hrskav i osvježavajuć: Mladi kupus u četiri varijante

Danijela Bauk

Foto: iStock, Prekratak dan

Foto: iStock, Prekratak dan

Osim što je ukusan, izuzetno je hranjiv!

Mladi kupus je izuzetno raznovrsna namirnica koja se često koristi u kulinarstvu primarno zbog svoje hrskave teksture i osvježavajućeg okusa.


Mladi kupus može se pripremati na različite načine, a osim što je ukusan, izuzetno je hranjiv te bogat vlaknima, vitaminima i mineralima.


Njegova svježina i neutralan okus čine ga idealnim za kombiniranje s različitim začinima i drugim sastojcima, a u nastavku donosimo četiri recepta u kojima možete uživati!



Foto: iStock

Kalja



Foto: iStock

Težina: jednostavno


Vrijeme: 20 minuta pripreme, sat i 20 minuta kuhanja


Sastojci za 4 porcije:


  • 1 kg mlade janjetine
  • 1,3 kg mladog kupusa
  • 1 manji crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 lista lovora
  • malo ljute papričice, po želji
  • grančica ružmarina i timijana
  • 1 dec bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar u zrnu

Priprema:


U velikoj i dubokoj posudi ugrijati maslinovo ulje i složiti narezanu janjetinu. Janjetinu treba popeći sa svih strana da dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Nakon desetak minuta pečenja ubaciti narezani crveni luk i nastaviti pirjati na laganijoj vatri. Preliti bijelim vinom, staviti ružmarin, timijan, ljutu papričicu, narezani češnjak pa posoliti i popapriti. Poklopiti i pirjati još desetak minuta. Mladi kupus narezati na četvrtine, složiti na janjetinu i dodati lovorove listove. Pirjati i povremeno protresti lonac da jelo ne zagori. Nakon što je gotovo, pustiti da se malo ohladi i poslužiti uz lešo krumpir.


Krpice sa zeljem



Foto: Prekratak dan

Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 20 minuta kuhanja


Sastojci za 4 porcije:


  • 400 g krpica
  • 1 manja glavica kupusa
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1/2 žlice šećera
  • 1 manja glavica kapule

Priprema:


Kupus narezati na rezance pa ga usitniti na kockice. Zagrijati mast, dodati kapulu, malo popirjati, zatim dodati kupus, posoliti i pirjati dok kupus ne omekša. Zatim dodati šećer i nastaviti još malo pirjati. Krpice zasebno skuhati, dodati kupusu, sve popapriti i može se dodati malo vode od krpica ako je pregusto.


Odresci kupusa



Foto: iStock

Težina: jednostavno


Vrijeme: 5 minuta pripreme, 25-30 minuta pečenja


Sastojci za 4 porcije:


  • 1 glavica zelenog kupusa, manja
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice mljevenog crnog papra
  • 1 limun
  • svježe ribani sir

Priprema:


Kupusu odrezati korijenasti kraj i izrezati kupus na kriške debljine oko 2 cm. Zagrijati pećnicu na 200°C, a lim za pečenje obložiti papirom za pečenje te naslagati narezani kupus. U maloj posudi pomiješati maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. Kuhinjskim kistom premazati obje strane kupusa. Peći od 25 do 30 minuta, ili dok ne postane hrskav na rubovima i mekan u sredini. Pečeni kupus začiniti sokom limuna i posipati parmezanom. Poslužiti vruće.


Coleslaw salata



Foto: iStock

Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 minuta pripreme, 10 kuhanja


Sastojci za 6 porcija:


  • 1 kg sitno nasjeckanog zelenog kupusa
  • 200 g naribane mrkve
  • 200 g majoneze
  • 200 g kiselog vrhnja ili milerama
  • 1 i pol žlica jabučnog octa
  • 2 žličice senfa
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli

Priprema: 


Pomiješati majonezu, vrhnje ili mileram, ocat, senf, šećer i sol. Naribati na trakice kupus i mrkvu, pa preliti preljevom i sve dobro promiješati. Ostaviti u hladnjaku najmanje 20 minuta prije posluživanja, a najbolje 2 sata ili preko noći. Prije posluživanja još jednom dobro promiješati.