U nekoliko minuta

Hladni i lagani rižoto je baš ono što vam treba kada je (pre)vruće

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prijedlog za tipično ljetno jelo koje se brzo priprema, zdravo i ukusno

Jedno je od onih jela koja se mogu improvizirati u kratkom vremenu koristeći ono što imate u smočnici ili u hladnjaku.


Sastojci


  • 500 g riže
  • 4 žlice soka od limuna
  • 2 čaše vode
  • 4 tikvice
  • 2 glavice crvenog luka
  • 4 rajčice
  • 4 paprike (zelena, crvena i žuta)
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 vezica svježeg začinskog bilja (korijander, peršin, menta, bosiljak)
  • 5 žlica maslinovog ulja

Priprema


Prvo nasjeckajte svježe začinsko bilje i stavite ga u zdjelu s češnjakom, soli, paprom i malo ulja koje mora biti prekriveno.


Ostavite da se macerira oko 15 minuta, a u međuvremenu ogulite, operite i narežite tikvice na tanke kolutiće.


Tikvice pecite na zagrijanoj ploči 3 minute sa svake strane.


Ostalo povrće (rajčicu, papriku, luk) operite, narežite na kockice i stavite u drugu zdjelu gdje ćete potom dodati začinsko bilje macerirano u ulju, a češnjak izvaditi.


Paprike po želji možete ispeći na roštilju, a zatim im ukloniti kožu zahvaljujući triku da ih još vruće stavite u zatvorenu plastičnu vrećicu. Koža će se odmah oguliti.


Rižu pripremite u tavi dodavanjem tople vode, soka od limuna i ulja, dobro miješajući drvenom kuhačom dok se tekućina potpuno ne upije.


Na kraju riži dodajte povrće i pustite da se ohladi. Dobar tek!