Foto: Pixabay
Prijedlog za tipično ljetno jelo koje se brzo priprema, zdravo i ukusno
povezane vijesti
Jedno je od onih jela koja se mogu improvizirati u kratkom vremenu koristeći ono što imate u smočnici ili u hladnjaku.
Sastojci
- 500 g riže
- 4 žlice soka od limuna
- 2 čaše vode
- 4 tikvice
- 2 glavice crvenog luka
- 4 rajčice
- 4 paprike (zelena, crvena i žuta)
- 2 češnja češnjaka
- 1 vezica svježeg začinskog bilja (korijander, peršin, menta, bosiljak)
- 5 žlica maslinovog ulja
Priprema
Prvo nasjeckajte svježe začinsko bilje i stavite ga u zdjelu s češnjakom, soli, paprom i malo ulja koje mora biti prekriveno.
Ostavite da se macerira oko 15 minuta, a u međuvremenu ogulite, operite i narežite tikvice na tanke kolutiće.
Tikvice pecite na zagrijanoj ploči 3 minute sa svake strane.
Ostalo povrće (rajčicu, papriku, luk) operite, narežite na kockice i stavite u drugu zdjelu gdje ćete potom dodati začinsko bilje macerirano u ulju, a češnjak izvaditi.
Paprike po želji možete ispeći na roštilju, a zatim im ukloniti kožu zahvaljujući triku da ih još vruće stavite u zatvorenu plastičnu vrećicu. Koža će se odmah oguliti.
Rižu pripremite u tavi dodavanjem tople vode, soka od limuna i ulja, dobro miješajući drvenom kuhačom dok se tekućina potpuno ne upije.
Na kraju riži dodajte povrće i pustite da se ohladi. Dobar tek!