Feta sira i jaja

Hit s društvenih mreža: baked-feta-eggs odnosno proteinski doručak za gurmane

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Brzo, jednostavno i nevjerojatno ukusno – savršen doručak za uživanje

Tražite li doručak koji je istovremeno ukusan, hranjiv i jednostavan za pripremu – čak i za veće društvo? Baked-feta-eggs je odgovor!


Inspiriran popularnim feta-pasta trendom, ovaj recept donosi savršeno spojene okuse feta sira i jaja u obliku kremastog jela prepunog proteina.


Najbolji dio? Sve što trebate napraviti jest staviti sastojke u posudu za pečenje i pustiti pećnicu da odradi posao.


Bez stajanja uz štednjak i uz minimalno truda, dobit ćete obrok koji možete poslužiti kao doručak, laganu večeru ili praktičan meal prep za užurbana jutra.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Yumna | Feel Good Foodie (@feelgoodfoodie)



Sastojci za 4–6 porcija:


  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 200 g fete12 jaja
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježe začinsko bilje (peršin, vlasac)
  • Kruh za posluživanje

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 200 °C (gornji i donji grijač). Premažite posudu za pečenje s 1 žlicom maslinovog ulja. Položite fetu u sredinu posude za pečenje. Razbijte 12 jaja oko fete i prelijte ih s preostalim maslinovim uljem. Posolite i popaprite jaja i fetu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, dok feta ne omekša, a bjelanjci se učvrste.


Izvadite iz pećnice i vilicom sve dobro promiješajte – feta će se savršeno spojiti s jajima, stvarajući kremastu teksturu. Ako jaja još uvijek izgledaju malo vlažna, ostavite ih nekoliko minuta da se stisnu od preostale topline. Poslužite uz pita kruh i svježe začinsko bilje za dodatnu aromu.


Ovo jelo možete jesti toplo ili hladno – savršeno je i za ponijeti na posao. Za dodatni okus, dodajte sjeckane rajčice, masline ili papričice prije pečenja. Ako volite nešto hrskavo, poslužite ga s tostiranim kruhom.