Izvor energije

Grožđice: tisuću dobrobiti ovog malog koncentrata zdravlja

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Konzumacija nekoliko grožđica svaki dan donosi mnoge dobrobiti za zdravlje

Grožđice su izvor energije: 100 grama grožđica sadrži oko 300 kalorija, uglavnom u obliku ugljikohidrata, a što ih čini idealnim kao međuobrok za učenike i sportaše.


Također su dobar izvor vlakana, posebno topivih vlakana, koja doprinose zdravlju probavnog sustava.


Nadalje, iako su prvenstveno energetska namirnica, grožđice sadrže i malu količinu proteina i masti.


No, pravo bogatstvo grožđica leži u mikronutrijentima. Izvrstan su izvor kalija, minerala neophodnog za regulaciju krvnog tlaka i rad mišića.


Također sadrži dobre količine vitamina K, važnog za zgrušavanje krvi, i vitamina B, koji sudjeluju u metabolizmu energije.


Nadalje, grožđice su bogate antioksidansima, poput polifenola, koji štite stanice od oštećenja slobodnih radikala i na taj način sprječavaju starenje.


Prednosti grožđica


Ali koje su prednosti uvođenja šake grožđica u svakodnevnu prehranu? Evo nekih:


1. Mogu pomoći onima koji treniraju


Zahvaljujući visokom udjelu kalorija i prisutnosti vlakana, mogu pridonijeti postupnom i održivom debljanju, za one koji slijede dijetu koja podržava intenzivnu tjelesnu aktivnost.


2. Daju brzi poticaj za energiju


Ugljikohidrate sadržane u grožđicama tijelo brzo apsorbira, osiguravajući brzi poticaj za energiju.


Iz tog razloga grožđice mogu biti izvrstan međuobrok prije treninga ili nakon intenzivnog učenja.


3. Sprječavaju starenje i kronične bolesti


Antioksidansi prisutni u grožđicama pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja, usporavaju stanično starenje i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka


4. Reguliraju krvni tlak


Magnezij, kojim su grožđice bogate, neophodan je mineral za brojne tjelesne funkcije, uključujući regulaciju krvnog tlaka, rad živaca i mišića.


5. Pomažu u regulaciji razine šećera u krvi


Iako su bogate šećerima, grožđice se, zahvaljujući prisutnosti vlakana, sporo apsorbiraju u tijelu, izbjegavajući skokove glikemije.


To ih čini prikladnom namirnicom i za osobe s dijabetesom, pod uvjetom da ih konzumiraju umjereno i kao dio uravnotežene prehrane.


6. Pomažu pokretljivosti crijeva


Topiva vlakna prisutna u grožđicama potiču rast dobrih bakterija u crijevima, poboljšavaju zdravlje probavnog sustava, potiču ispravnu evakuaciju izmeta i pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi.


Na što valja paziti


Ipak, pripazite da ne pretjerate s konzumiranjem ove namirnice.


Imajte na umu da su grožđice bogate kalorijama što je čimbenik koji morate uzeti u obzir, osobito ako ste na niskokaloričnoj dijeti.


Osim toga, neke vrste grožđica mogu sadržavati sulfite koji se koriste kao konzervansi, a koji kod nekih ljudi mogu izazvati alergijske reakcije.


Ukratko, ako nemate posebnih patologija ili zdravstvenih problema, možete u prehranu uvesti malu količinu grožđica (20-30 grama) koje ćete konzumirati svaki dan.