Prirodni izvor zdravlja i vitalnosti

Goji bobice – superhrana koju trebate u svojoj prehrani

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Otkrijte zašto su goji bobice korisne i kako ih jednostavno uključiti u svakodnevnu prehranu

Goji bobice, poznate i kao “crveni dijamanti,” jedna su od najcjenjenijih superhrana u svijetu. 


Stoljećima se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svojih izuzetnih nutritivnih svojstava. 


Bogate antioksidansima


Goji bobice sadrže visok udio antioksidansa, posebice zeaksantina, koji pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i usporava proces starenja.


Jačaju imunitet


Ove bobice sadrže značajne količine vitamina C, vitamina A i cinka, koji jačaju imunološki sustav i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Belinda Kirkpatrick Naturopath (@bknaturopathy)



Poboljšavaju vid


Zeaksantin u goji bobicama podržava zdravlje očiju, štiti od oštećenja uzrokovanih UV zrakama i smanjuje rizik od degeneracije makule, koja se često povezuje s dobi.


Reguliraju šećer u krvi


Goji bobice mogu pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što ih čini korisnima za osobe s dijabetesom ili one koje žele prevenirati bolesti povezane s metabolizmom.


Podržavaju zdravlje kože


Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala, goji bobice pomažu koži da ostane elastična, hidratizirana i zaštićena od štetnih utjecaja okoliša.


Potiču energiju i raspoloženje


Ove bobice povećavaju razinu energije i poboljšavaju raspoloženje zahvaljujući aminokiselinama i prirodnim šećerima koji hrane tijelo i mozak.



FOTO: iStock
Goji bobice se nazivaju i crveni dijamanti

Kako konzumirati goji bobice?


Goji bobice su vrlo svestrane i lako ih možete uključiti u svoju prehranu. 


Sirove


Najjednostavniji način – jedite ih kao zdravi međuobrok. Sušene goji bobice su slatko-kiselkastog okusa i vrlo zasitne.


Dodajte u doručak


Pomiješajte goji bobice s jogurtom, zobenom kašom, granolom ili smoothijem. Dodaju zanimljiv okus i obogaćuju jelo hranjivim tvarima.


U čajuNamakanjem goji bobica u toploj vodi možete dobiti ukusni i zdravi čaj. Ovo je odličan način da iskoristite njihove nutrijente tijekom hladnih dana.


U salatama


Pospite šaku goji bobica preko svježe salate za dozu slatkoće i teksture.


U pekarskim proizvodima


Dodajte goji bobice u tijesto za kolače, muffine ili kruh kako biste unijeli zdravi twist u omiljene recepte.


U slanim jelima


Goji bobice možete koristiti i u slanim jelima, poput rižota, curryja ili variva, gdje će pružiti blagu slatkoću i kontrast začinima.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli khalis Online (@khalisonline)



Koliko goji bobica konzumirati dnevno?


Preporučena dnevna doza goji bobica je oko 20-30 grama (jedna šaka). Iako su vrlo zdrave, važno je ne pretjerivati, posebno ako imate osjetljiv želudac ili uzimate lijekove koji mogu stupiti u interakciju s ovom superhranom.


Goji bobice su pravo bogatstvo prirode koje donosi mnoge zdravstvene koristi. Njihova svestranost u pripremi čini ih odličnim dodatkom svakodnevnoj prehrani, bilo da ih jedete sirove, dodajete u doručak ili koristite u kuhanju. Uključivanjem goji bobica u svoju prehranu, možete podržati imunitet, poboljšati zdravlje kože i očiju te uživati u energiji i vitalnosti koje pružaju.