5. JRE TALENT & PASION

Gastronomska posveta tradiciji Liburnije

Edi Prodan

FOTO/Edi Prodan

FOTO/Edi Prodan

Nesvakidašnje kulturno-kulinarsko druženje



Stražnica, gradska loža ponosnih Mošćenica ugostila je niz predstavnika gatronomske i turističke scene kako bi u istim tim poviješću bogaatim Mošćenicama najavili tradicionano godišnje druženje ponajboljih hrvatskih chefova okupljenih u JRE sustav. Točnije, u nedjelju 26. rujna s početkom u 11,30 sati počinje peti po redu JRE talent & pasion show u kojem će se kombinirati visoku kuhinju s jednakom takvom kulturom. Program je ovog puta nazvan Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice.



– Na svakoj će lokaciji kuhati po dva chefa, a njihova će jela biti poslužena s odabranim vinima. Chefovi će stvarati jela utemeljena na šest namirnica tradicionalne kuhinje mošćeničkog kraja – žitaricama i grahoricama, češnjaku, jednogodišnjim životinjama, maslinama, plavoj ribi i hobotnici te broskvi. Riječ je o interpretaciji baštine na koju smo posebno ponosni jer baš o takvu baštinu želimo obogatiti i ponuditi ju interpretirajući njezine namirnice u progresivnom, kreativnom duhu, istaknuo je Vjeko Bašić, predsjednik udruženja JRE Hrvatska, ujedno i jedan od glavnih aktera HSKM-a
Prisutnima su se obratili i Rikardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga kao i Nensi Dretvić, direktorica općinske turističke zajednice koji su izrazili zadovoljstvo što su za tako zanimljivo događanje odabrani lokaliteti u Mošćenicama s velikim finalem na plaži u samoj Mošćeničkoj Dragi.



– Oduvijek smo polagali veliku pažnju razvoju gastronomije na bazi autohtonih namirnica tako da se ovaj događaj itekako uklapa u naše promišljanje razvoja turizma. Uostalom sve to dokazuje i veliki broj vrhunskih restorana na našem području od kojih je nemali broj i u JRE sustavu, naglasila je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.





Okupljenima su se obratili i Daniela Kramarić, vlasnica restorana Plavi podrum i počasna članica udruženja JRE Hrvatska, i Ivan Badurina, vlasnik restorana Badi iz Lovrečice nedaleko Umaga, ujedno i član Odbora udruženja JRE Hrvatska kao i Davor Kapetanović iz Navisa, jednog od najboljih hrvatskih malih hotela.



Irina Ban, voditeljica ureda udruženja JRE Hrvatska pojasnila je kako će svi koji dođu na jedno ovakvo nesvakidašnje kulturno-gastronomsko događanje biti podijeljeni u grupe tako da je maksimalni broj ljudi koji mogu biti prisutni 120, dok je cijena po osobi 1500 kuna. Sve detaljne informacije mogu se dobiti na email [email protected]