![Foto: Pexels](https://www.novilist.hr/wp-content/uploads/2025/02/pexels-nerdcinema-17240839-717x478.jpg)
Foto: Pexels
U žvakaćoj gumi mogu biti dva ili tri navedena FODMAP-a
povezane vijesti
Kuhinju opskrbljujete hranom bogatom prebioticima i probioticima, prehrana vam se bazira na manje prerađenih namirnica, rafiniranog šećera i laktoze.
Možda čak s vremena na vrijeme prakticirate i neku vrstu posta da biste smanjili različite upale, ali vaš vam trbuh i dalje zadaje brigu.
Pitate se, što je još potrebno da stanje bude bolje?
Integrativni gastroenterolog Marvin Singh, možda ima komentar na to.
Jedno od prvih pitanja koje postavlja svojim zbunjenim pacijentima, a koje dijeli na podcastu Mind Body Green je jednostavno, ali može otkriti mnogo o vašim zdravstvenim navikama u crijevima.
Naime, Singh pacijente pita kakvu žvakaću gumu žvaču.
Vjerovali ili ne, vaša žvakaća guma može sadržavati FODMAP (kratica za: fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli koji se odnose na vrste ugljikohidrata koji se ne probavljaju ili se slabo apsorbiraju u tankom crijevu).
Žvakaća guma obično spada u dio s poliolima, jer, prema riječima Singha, to su “vaši šećerni alkoholi”, odnosno stvari na kojima piše “bez šećera” na etiketi, većinu će vremena sadržavati te poliole.
Dakle, ako ste na dijeti s niskim unosom FODMAP-a (izbjegavate namirnice s visokim udjelom fruktana kao što su češnjak, luk, jabuke, prokulice i više ), ali i dalje patite od simptoma ili nelagode sličnih sindromu iritabilnih crijeva, možda biste trebali pogledati naljepnicu na pakiranju žvakaćih guma.
“U žvakaćoj gumi mogu biti dva ili tri navedena FODMAP-a. A ponekad je zapravo korisno samo ne žvakati žvakaću gumu”, kaže Singh.
Ako ne konzumirate žvakaću gumu, još uvijek unosite zaslađivače s visokim udjelom FODMAP-a i bez šećera, možda nema dovoljno poliola da izazovu probavne smetnje u bilo kojem starom mikrobiomu, ali za one s već ugroženim crijevima, čak i mala količina može izazvati probleme.